Στην Βρετανία τα παιδιά θα αποφασίζουν αν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

Δημοσιεύθηκε στις

Στη χώρα μας οι γονείς ή οι κηδεμόνες αποφασίζουν αν θα εμβολιαστούν τα παιδιά τους κατά του κορονοϊού. Στη Βρετανία, αν και ακόμα δεν έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 12-15 ετών, τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο!

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε πως σε περιπτώσεις που οι γονείς δε συμφωνούν με την πρόθεση ή την άρνηση των παιδιών τους να εμβολιαστούν κατα του κορονοϊού, η απόφαση των παιδιών «θα επικρατεί».


Ο κ. Τζάβιντ αναφερόταν στις περιπτώσεις εμβολιασμού των ανηλίκων ηλικίας 12-15 ετών.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχει αρχίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης ανακοίνωσε ότι δεν εισηγείται τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες λόγω του συγκριτικά μικρού οφέλους για την υγεία των παιδιών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει και την εισήγηση την τεσσάρων αρχίατρων του Ηνωμένου Βασιλείου που διαβουλεύονται με ειδικούς. Ο κ. Τζάβιντ επιβεβαίωσε ότι η εισήγηση αυτή και η τελική απόφαση αναμένονται «τις προσεχείς ημέρες». Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η εισήγηση των αρχίατρων θα είναι θετική, καθώς θα λάβουν υπόψη και κοινωνικές πέρα από αμιγώς υγειονομικές παραμέτρους.

Σύμφωνα με τον Σκάι, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε στο Sky News αναφορικά με το θέμα της γονικής συναίνεσης: «Αν υπάρχει διαφορετική γνώμη μεταξύ του παιδιού και του γονέα, τότε έχουμε ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, την υπηρεσία σχολικών εμβολιασμών. Συνήθως κάθονται με τους γονείς και το παιδί και προσπαθούν να φτάσουν σε μια συναίνεση. Αν εν τέλει αυτό δε λειτουργήσει, εφόσον πιστεύουμε ότι το παιδί είναι αρκετά ικανό να λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, τότε το παιδί θα επικρατεί».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού καλύπτει από τα μέσα Αυγούστου και τους ανήλικους ηλικίας 16-17 ετών, οι οποίοι όμως όπως και σε άλλες ιατρικές περιπτώσεις θεωρούνται ικανοί να δώσουν τη δική τους συναίνεση.