Σημαντικός και ασφαλής ο εμβολιασμός στις εγκύους λέει η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Απρόθυμες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού είναι οι έγκυες γυναίκες, φοβούμενες μήπως συμβεί κάτι στο έμβρυό τους, ενώ αναπτύσσεται. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ακίνδυνο, ωστόσο δεν πείθουν της εγκυμονούσες.

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά καθησυχαστική απέναντι στις γυναίκες που κυοφορούν, διαβεβαιώνοντάς τες ότι δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο, αλλά αν δεν το κάνουν. Μάλιστα τις παρότρυνες να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους.


Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εγκύους, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές και τόνισε ότι καθόλη τη διάρκεια της κύησης αλλά και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, οι έγκυες θεωρούνται σαν να είναι άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η ίδια χαρακτήρισε ασφαλή τα εμβόλια, ακόμα και αν αυτά γίνουν στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Παράλληλα επανέλαβε εμφατικά, για μία ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα και χαρακτήρισε τα εμβόλια ανοσογόνα και ασφαλή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα αντισώματα που αποκτούνται μετά τον εμβολιασμό της εγκύου, προστατεύουν και το νεογνό.

Κλείνοντας το θέμα αυτό, κάλεσε όλες τις εγκύους να απευθυνθούν στους γιατρούς τους και να ενημερωθούν διεξοδικά για το θέμα των εμβολιασμών.