Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μία πολύ έξυπνη καμπάνια στη Νέα Ζηλανδία κέρδισε το στοίχημα! (Video)

Δημοσιεύθηκε στις

Η σεξουαλικότητα είναι το μεγαλύτερο ταμπού στις σύγχρονες κοινωνίες. Όσο προσπαθούμε να γίνουμε πιο ελεύθεροι γύρω από αυτό το ζήτημα τόσο περισσότερο εμφανίζεται η δυσκολία μας στη διαχείριση του. Δεν έχουμε διδαχτεί πως μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα τόσο εύθραυστο θέμα, ειδικά σε ηλικίες που είναι από μόνες τους ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Από τη Βέρα Πάρδου

Για αυτό το λόγο και με την τεράστια εξάπλωση και εξέλιξη του διαδικτύου σχεδόν όλοι οι έφηβοι τείνουν να βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν εκεί μέσα. Γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά όταν για την σεξουαλική τους εκτόνωση στρέφονται στην πορνογραφία ή όταν αποφασίζουν να ενδώσουν σε διαδικτυακά φλερτ χωρίς να είναι σίγουροι για την ταυτότητα του συνομιλητή τους.

Εκτός όμως από τα θέματα της σεξουαλικότητας, έντονο φαινόμενο στο διαδίκτυο είναι και ο εκφοβισμός που πλέον μπορεί να συμβεί τόσο εύκολα και απρόσωπα. Τα παιδιά μας βρίσκονται ένα μόνο κλίκ μακριά από κάτι που μπορεί να τα επηρεάσει δυσάρεστα, να τα κατακρίνει ή και να τα μπερδέψει πάρα πολύ.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν οδήγησαν την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία με σκοπό την ενημέρωση των γονέων γύρω από τα παραπάνω θέματα αλλά και με ποιο τρόπο θα ήταν καλό να προσεγγίσουν αυτή την κατάσταση. Έτσι δημιούργησαν τηλεοπτικά σποτάκια, όπου ο εφιάλτης κάθε γονέα του χτυπάει την πόρτα και του ζητάει να αναλάβει δράση μέσα στην οικογένεια του. Δείχνουν πως μια υγιή αντιμετώπιση είναι να αναπνεύσουν, να κατανοήσουν πως κάτι τέτοιο όντως μπορεί να συμβαίνει ,να μην προσπαθήσουν να ξεφύγουν μακριά από το πρόβλημα και να συζητήσουν ήρεμα με τα παιδιά τους.

Στο πρώτο σποτ που ξεκίνησε για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο εμφανίζονται στην πόρτα ενός νοικοκυριού δύο πολύ γνωστοί σταρ ταινιών πορνό γυμνοί που ζητούν από την μητέρα να φωνάξει τον έφηβο γιό της καθώς τους παρακολουθεί συνέχεια από όλες τις συσκευές του σπιτιού και φοβούνται ότι μπορεί να έχει επηρεαστεί. Η μητέρα, που την υποδύεται μια πολύ γνωστή νεοζηλανδή κωμική ηθοποιός, φωνάζει τον γιό της ενώ κοιτάει έντρομη τους επισκέπτες της. Μέχρι να εμφανιστεί ο Ματ, οι πρωταγωνιστές εξηγούν πως ποτέ στην πραγματική ζωή δεν θα συμπεριφέρονταν έτσι, κανονικά παίζουν για ενήλικες και για αυτό βρίσκονται σήμερα εδώ. Ο έφηβος Ματ μόλις τους αντικρίζεισοκάρεται και τότε έρχεται η σειρά της μητέρας να δείξει πόσο κατάλληλα μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα. Δεν του φωνάζει, του εξηγεί πως θα ήταν καλό να κάνουν μια κουβέντα γύρω από αυτό θέμα, χωρίς καμία κριτική παραμένοντας ήρεμη.

Στόχος λοιπόν της καμπάνιας γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας είναι το μήνυμα του σεβασμού και της συναίνεσης. Επειδή βλέπουμε κάτι διαδικτυακά δεν σημαίνει πως ισχύει όντως σε πραγματικά πλαίσια, οι ερωτικές σχέσεις μόνο ως αμοιβαίες μπορούν να υπάρξουν και αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται να το συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζονται και τα υπόλοιπα ευαίσθητα θέματα που αναφέρθηκαν προτρέποντας τους γονείς ορισμένα περιεχόμενα να τα κρατάνε με τη βοήθεια εφαρμογών της κυβέρνησης απολύτως διαδικτυακά και να αναπτύξουν με το παιδί τους μια σχέση εμπιστοσύνης ώστε αν ποτέ χρειαστεί να μην φοβηθεί να τους μιλήσει.

Μάλιστα θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η σωστή στιγμή που θα επιλεχτεί για μια τέτοιου είδους συζήτηση αλλά και ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να ακούσω αρχικά τι ακριβώς έχει να τους πει το παιδί τους, πριν οι ίδιοι προβούν σε εξηγήσεις ή χειρότερα σε διδαχές.

Η εκστρατεία έχει, η αλήθεια είναι, εντυπωσιακά αποτελέσματα απήχησης αφού ήδη διαθέτει περισσότερα από 1.000 shares στα social media και περίπου 100.000 views. Η Χίλαρι Νγκαν Κι, επικεφαλής της MotionSickness, εταιρείας που δημιούργησε τα σποτ της καμπάνιας, τόνισε σε συνέντευξη της πως όλα αυτά έχουν ως στόχο τους γονείς και την ενημέρωση τους. Γιατί άλλωστε δεν υπάρχει κανένας πιο κατάλληλος από εκείνους για να τα κρατήσει ασφαλή και ενημερωμένα.

Τέλος εξηγεί πως τα βίντεο εμπεριέχουν μια δόση χιούμορ που είναι απόλυτα κατανοητό, καθώς όταν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε ευαίσθητα θέματα χρειαζόμαστε μια δύναμη που μας προσφέρει το γέλιο. Επισημαίνει πως αν γελάμε με κάτι δεν φαντάζει τελικά τόσο τρομακτικό στα μάτια μας και άρα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, πράγμα που ισχύει πάρα πολύ για το διαδίκτυο και τους κινδύνους του.

Δείτε το video