Σε παιδιατρικά νοσοκομεία θα εμβολιαστούν ηλικιωμένοι - Είναι επικίνδυνο για τα νοσηλευόμενα παιδιά;

Για επικίνδυνη απόφαση τα παιδιατρικά νοσοκομεία να αποτελέσουν εμβολιαστικά κέντρα για ηλικιωμένους πολίτες κάνει λόγο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Υπάρχει φόβος διασποράς του κορονοϊού» σημειώνει στην ανακοίνωσή της.  Είναι όμως έτσι; Απάντηση δίνει στο all4mama.gr, ο γνωστός παιδίατρος, Γιώργος Μουστάκας.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου 

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της ΠΟΕΔΗΝ, κ.Μιχάλη Γιαννάκο, το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» 200 εμβολιασμοί σε άτομα ηλικίας άνω 85 ετών. Το εμβολιαστικό κέντρο διαθέτει τέσσερις εμβολιαστικές μονάδες κι αναμένεται να το επισκεφθούν μαζί με τους συνοδούς περίπου 400 άτομα.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το εμβολιαστικό κέντρο είναι ακατάλληλος χώρος για τους ηλικιωμένους πολίτες, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει οι ηλικιωμένοι είναι φορείς σε πολυανθεκτικά μικρόβια, που είναι επικίνδυνα για τα νοσηλευόμενα παιδιά, ενώ το εμβολιαστικό κέντρο είναι μόνο για τους εργαζόμενους.

«Το εμβολιαστικό κέντρο είναι στελεχωμένο από παιδιάτρους και όχι από γιατρούς ειδικοτήτων που επιβάλλει το πρωτόκολλο για να αντιμετωπίσουν ενήλικα άτομα. Τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα παιδιατρικά Νοσοκομεία και γενικότερα για όλα τα νοσοκομεία» αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Καμία ανησυχία» 

Ως είναι φυσικό γονείς μπορεί να ανησυχήσουν για τα νοσηλευόμενα παιδιά τους, ωστόσο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής παιδίατρος του ΕΔΟΕΑΠ και επιμελητής Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Ιατρικού Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Γιώργος Μουστάκας.

«'Όπου υπάρχουν γιατροί, υπάρχει ασφάλεια, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, παιδιατρικό ή μη. Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Από τη στιγμή που υπάρχουν γιατροί αντιμετωπίζονται τα πάντα. Δηλαδή τα νοσοκομεία δεν ξέρουν να πάρουν τα μέτρα τους;»  διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει πρωτόκολλο και τηρείται αυστηρά».

Μάλιστα θεωρεί ότι περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι να κολλήσουν οποιοδήποτε νόσημα, αφού τα παιδιά καταφτάνουν άρρωστα στο νοσοκομείο. «Οι υγιείς ηλικιωμένοι θα πάνε να εμβολιαστούν τηρώντας τα μέτρα. Αντίθετα οι γονείς πάνε τα παιδιά τους όταν αυτά έχουν κάποια ασθένεια. Ποιος λοιπόν κινδυνεύει περισσότερο; Αλλά επαναλαμβάνω, ότι τα νοσοκομεία ξέρουν και παίρνουν όλα τα μέτρα» τόνισε ο κ. Μουστάκας.

Επιπλέον οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν απευθείας στο εμβολιαστική κέντρο και όχι στους θαλάμους, σημείωσε ο παιδίατρος του ΕΔΟΕΑΠ και ξεκαθάρισε: «Μέτρα στα νοσοκομεία υπήρχαν και προ κορονοϊού. Διαφορετικά θα κολλούσαν και οι ίδιοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό».

Τέλος, ο κ. Μουστάκας προς επίρρωση των λόγων του και καθησυχασμού των γονέων, έδωσε και μια άλλη παράμετρο σημαντική. «Στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού είναι η κορυφαία Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Τσολιά. Πιστεύετε θα επέτρεπε να κινδινεύσουν τα παιδιά; Η κ. Τσολιά είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος, κορυφή στον τομέα της, με διεθνή αναγνώριση. Ξέρει πολύ καλά πως να προστατεύσει τα παιδιά και δεν θα τα εξέθετε ποτέ σε κίνδυνο. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς».