Σχολεία: Πληθαίνουν οι φωνές για να μπει νέο "λουκέτο" στην εκπαίδευση
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που είναι έτοιμη να λάβει νέα σκληρότερα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση για νέο κλείσιμο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Υπέρ του νέου "λουκέτου" στα σχολεία τάσσονται αρκετοί γιατροί και λοιμωξιολόγοι. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων και θα δώσει τις εισηγήσεις της στο κυβερνητικό επιτελείο, όπου θα έχει και τον τελικό λόγο.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου
Κάθετος ως προς το κλείσιμο των σχολείων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά» υπογράμμισε.
«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο "να το δούμε". Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και "όπισθεν ολοταχώς" για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό».
Ο κ. Εξαδάκτυλος ισχυρίστηκε ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. «Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Φεβρουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου, οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο κι αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, κι είχαμε την εορταστική χαλάρωση.
Σύψας: Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι προστατευμένα από τον κορονοϊό
«Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι άνοσα και προστατευμένα από τον ιό». Αυτό τονίζει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα.
Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τόνισε ότι τα σχολεία βρίσκονται εντός της συζήτησης των ειδικών.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως ο κορονοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».
Νίτσας: Επανεξέταση της λειτουργίας όλων των βαθμίδων
Και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας ζήτησε να υπάρξει επανεξέταση, χωρίς καθυστέρηση, του θέματος της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων σημειώνοντας ότι από μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Σε πρώτη φάση ο περιορισμός της κινητικότητας γύρω από τα σχολεία (σχολικά λεωφορεία, σχολικές αίθουσες, μετακινήσεις γονιών, παππούδων κ.ά.) είναι επιβεβλημένος. Σε δεύτερη φάση, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμούς.
Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο καταπονημένο ΕΣΥ και στους ανθρώπους του. Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματά μας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι αργά», επισημαίνει ο κ . Νίτσας.