Σχολεία από όλο τον κόσμο έδωσαν ραντεβού στη Μυτιλήνη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τέσσερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέλη της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.), υλοποιούν από κοινού εκπαιδευτική δράση στη Λέσβο, στο πλαίσιο του διασχολικού έργου STEAM, με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Τα σχολεία που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δράση είναι τα A'ksent Suisse International School, το St. Catherine's Moorlands School, το Nika School και το Italo Calvino School.

Η εκπαιδευτική δράση στοχεύει στο να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών και να καλλιεργήσει τη διαπολιτισμική εκτίμηση. Μέσω μιας συνεργατικής πλατφόρμας, οι μαθητές υλοποιούν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, με στόχο την εξερεύνηση της εξέλιξης της έννοιας της ομορφιάς. Τίτλος της δράσης «Από την Αρχαία Ελλάδα στον Νεοελληνικό Πολιτισμό στη Λέσβο».


«Κεντρική θέση σε αυτή την εκπαιδευτική δράση είναι η εναρμόνιση της επιστημονικής έρευνας με τον πλούτο της ιστορίας, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε σχολείο που συμμετέχει στην εκπαιδευτική δράση έχει διερευνήσει πτυχές του θέματος μέσω διαδικτυακών συναντήσεων και διαλέξεων και μελέτης κατά τους τελευταίους 6 μήνες, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δοκίμιο που εμβαθύνει σε μια συγκεκριμένη πτυχή του γενικού θέματος», λένε στο ΑΠΕ ΜΠΕ οι Ηλίας Βαλιάκος, υπεύθυνος για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης και ο Pablo Flores εκπρόσωπος της Ένωσης Διεθνών Σχολείων.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέπτονται, προκειμένου να γνωρίσουν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φυσικά μνημεία και περιοχές που ενέπνευσαν ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες διαχρονικά. Θα επισκεφθούν επίσης αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία καθώς και παραδοσιακούς οικισμούς, συνεταιρισμούς και τοπικούς παραγωγούς.

Η επίσκεψη στη Λέσβο ξεκίνησε με την επίσημη υποδοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος αναφέρθηκε στη αξία των τοπίων και της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που ενέπνευσε φιλοσόφους, καλλιτέχνες και λογοτέχνες διαχρονικά. Ακολούθησε η υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Κ. Μπεντάνα, η οποία αναφέρθηκε στο Γεωπάρκο Λέσβου ως προορισμό για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Στη συνέχεια έγινε περιήγηση στην πόλη της Μυτιλήνης, στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα και επίσκεψη στο Πρότυπο Λύκειο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στην ιστορική Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ. Αργά χθες το απόγευμα οι μαθητές επισκέφθηκαν τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και την Αγιάσο.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου με ειδική εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιασθούν οι εργασίες με αντικείμενο τη Λέσβο των μαθητών των τεσσάρων σχολείων της Ένωσης Διεθνών Σχολείων (Ι.S.Α.).