"Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο όταν το μωρό μου θα είναι 3 μηνών"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ερώτηση:
Θα ήθελα λοιπόν να σας αναφέρω ενα προβληματισμό που έχω. Πρόκειται τον ερχόμενο Μάιο να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα (μένουμε Γερμανία). Τότε καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε ένα μικρό μωρό  3 περίπου μήνων.Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αν μπορεί να ταξιδέψει με το αεροπλάνο αυτές τις 3 περίπου ώρες κ αν θα υπάρχει πρόβλημα που κάποια εμβολια θα τα κάνει εδω στην Γερμάνια κ τα υπόλοιπα για 3 μήνες θα τα κάνει στην Έλλαδα.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Νικολέτα
Απάντηση:
Αγαπητή μας φίλη. Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας.
Καταρχάς, με το καλό να σας έρθει το μωρό σας και όλα να πάνε καλά.
Μπορείτε να ταξιδέψετε άνετα με το μωρό σας στο αεροπλάνο κάνοντας μόνο ένα μικρό ''κόλπο'' για να κάνετε το ταξίδι πιο άνετο και για το μωρό σας. Προτείνω κατά τη διάρκεια της απογειίωσης και της προσγείωσης να θηλάζετε το μωρό  η να του δίνετε μπουκάλι γάλα (αν παίρνει ξένο γάλα), ώστε να να νιώσει όσο γίνεται μικρότερη ενόχληση στα αυτιά του απο τη διαφορά πίεσης που δημιουργείται σε αυτές τις στιγμές του ταξιδιού. Η κατάποση θα βοηθήσει πολύ.Αν τυχόν η μυτούλα του είναι μπουκωμένη πριν το ταξίδι, αρκετές ρινικές πλύσεις πριν την πτήση με φυσιολογικό ορό και μετά εφαρμογή του ''κόλπου'' που αναφέραμε παραπάνω, θα είναι επίσης πολύ βοηθητικά.
Όσον αφορά τα εμβόλια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνει το μωρό σας μερικά στη Γερμανία και μερικά εδώ, αρκεί πρώτον να είναι καθαρά καταγεραμμένο ποια εμβόλια έχουν γίνει και πότε και δεύτερον να αποφασίσετε ποιας χώρας το πρόγραμμα εμβολίων θα ακολουθήσετε, καθώς δεν ακολουθούν όλες οι χώρες το ίδιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Έτσι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να ξεχαστεί ή να γίνει δύο φορές κάποιο εμβόλιο. Προτείνω να ακολουθήσετε το πρόγραμμα της χώρας όπου ζείτε μόνιμα.
Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας και με το καλό.
Με τιμή
Γιολάντα Βακάκη
PΠαιδίατρος