Q & A: "Πόσο κοστίζει ένα παιδί;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σε σχετική έρευνα  από το SociaLMagazinE το μεγαλύτερο έξοδο στην ανατροφή ενός παιδιού είναι ο παιδικός σταθμός/baby sitter (ποσοστό 44,2%) και ακολουθούν οι πάνες (27,15%).

Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες του Δυτικού κόσμου, τα έξοδα που απαιτούνται για να μεγαλώσει ένα παιδί έχουν εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψει μια οικογένεια από τη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού μέχρι αυτό να φτάσει την ηλικία των 17 ετών ήταν το 2010 αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το 2000! Υπολογίζεται δε ότι μια μέση οικογένεια που απέκτησε παιδί το 2011 θα χρειαστεί για το παιδί 234.900 δολάρια (180.000 ευρώ) τα επόμενα 17 χρόνια (χωρίς να περιλαμβάνονται σ’ αυτά το κόστος της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή των σπουδών σε ιδιωτικά σχολεία). Σίγουρα, η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού βρεφανάπτυξης και άλλα «πάγια» έξοδα των γονιών είναι αρκετά «ακριβή» υπόθεση. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που «ρουφάνε» σχεδόν αναπάντεχα μια σημαντική μερίδα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε κάθε ηλικία. Όπως:


Βρεφική ηλικία (0 έως 12 μηνών): Οι πάνες
Ένα μωρό θα χρησιμοποιήσει κατά μέσο όρο 2.700 πάνες κατά τη διάρκεια μόνο του πρώτου έτους της ζωής του! Αν υπολογίσουμε ότι ένα πακέτο των 25τμχ κοστίζει περίπου 5 ευρώ, τα συνολικά χρήματα που θα χρειαστεί να δαπανήσει μια οικογένεια τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του μωρού είναι πάνω από 500 ευρώ! Για όσους επιλέξουν τις πάνες πολλαπλών χρήσεων, πάντως, το κόστος μειώνεται σημαντικά.

Q & A: "Πόσο κοστίζει ένα παιδί;"

Νηπιακή ηλικία (12 μηνών έως 5 ετών): Παιδικός σταθμός και έξοδα υγείας
Ακόμα και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, το τροφεία που καλείται να πληρώσει η οικογένεια για κάθε παιδί μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 200 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2000 το χρόνο, ενώ για τους ιδιωτικούς υπολογίστε περίπου τα διπλά. Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται και δεν υπάρχει κάποια γιαγιά διαθέσιμη ή διατεθειμένη να κρατήσει το παιδί, το κόστος μπορεί να ανέβει κι άλλο, εφόσον θα πρέπει να προσληφθεί μία μπέιμπι σίτερ. Τα παιδάκια που θα πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό θα κολλήσουν τουλάχιστον 8 έως 10 ιώσεις το χρόνο, που σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν ισάριθμες επισκέψεις στον παιδίατρο (χώρια αυτές που θα κάνουν για τα εμβόλια). Επίσης, κατά την προσχολική ηλικία (3 έως 5 ετών) συμβαίνει συχνά επίσης να προκύπτουν κι άλλα έξοδα που αφορούν τη γενικότερη υγεία του παιδιού, όπως π.χ. για να κάνει λογοθεραπεία. Συνολικά, έχει υπολογιστεί ότι ένα παιδί θα χρειαστεί περίπου 13.500 ευρώ για ιατρικά έξοδα μέχρι να φτάσει την ηλικία των 17 ετών.

Δημοτικό σχολείο (6 έως 11 ετών): Εξωσχολικές δραστηριότητες
Θέλετε η κόρη σας να κάνει μπαλέτο; Πιάνο; Γαλλικά; Ή μήπως ο γιος σας κικ μπόξιν; Υπολογιστές; Ιστιοπλοΐα; Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε το λιγότερο 50 ευρώ το μήνα για καθεμία από αυτές τις δραστηριότητες και ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν περισσότερες από μία. Εάν μάλιστα το παιδί δείξει μια ιδιαίτερη αγάπη και επιμονή με κάποια από αυτές τις δραστηριότητες, θα χρειαστεί να ξοδεύετε τακτικά ακόμη περισσότερα χρήματα για να πληρώνετε τη συμμετοχή του σε αγώνες για τη μαύρη ζώνη, σε τουρνουά σκάκι ή σε ημερίδες κολύμβησης.

Γυμνάσιο (12 έως 14): Ηλεκτρονικές συσκευές και ρούχα
Είναι η ηλικία που τα περισσότερα παιδιά –όσα δηλαδή δεν έχουν ήδη αποκτήσει- απαιτούν τη δική τους παιχνιδομηχανή ή ακόμα και το δικό τους κινητό τηλέφωνο –γκάτζετ τα οποία χρειάζεται να ανανεώνουν συχνά, αφού τα καταστρέφουν, τα χάνουν ή απλώς θέλουν το πιο καινούριο μοντέλο! Επιπλέον, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και οι πηγές της μάθησης εκσυγχρονίζονται, είναι εξαιρετικά πιθανό να σας προταθεί από τους καθηγητές του σχολείου να εξοπλιστείτε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (αν δεν έχετε) με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορεί το παιδί να κάνει την έρευνά του για τις σχολικές εργασίες. Τέλος, τα παιδιά –ιδιαίτερα τα κορίτσια- αρχίζουν πλέον και αποκτούν πιο σαφή εικόνα του στυλ που θέλουν να έχουν κι έτσι τα ρούχα που σας έδινε η κολλητή σας όταν ήταν πια μικρά για την κόρη της είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζουν με τη στυλιστική άποψη της δικής σας. Τα αγόρια μπορεί να μην έχουν ακόμα αντίρρηση να φορέσουν οτιδήποτε τους προτείνετε, όμως έχουν συχνές «απώλειες» καταστρέφοντας ρούχα και παπούτσια, συνήθως στις αθλητικές τους δραστηριότητες.