Πρωτείνη και παιδική παχυσαρκία. Και όμως συνδέονται.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όσο τα χρόνια περνάνε τόσο περισσότερο εμείς οι νέες μαμάδες ξεφεύγουμε από διατροφικά κατάλοιπα προηγούμενων γενιών που τηρούσαν ώς ευαγγέλιο το “φάε, φάε, φάε”.

Θυμάμαι, ώς πιτσιρίκα, τη γιαγιά μου να αποδίδει από το απλό κρυολόγημα μέχρι και μια παιδική ασθένεια στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώναμε εμείς τα εγγόνια της.


Και ενώ αυτό το κατοχικό σύνδρομο φαίνεται να αφορίζουν οι νέες γενιές η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της παιδικής παχυσαρκίας.

Σας παραθέτω μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα για άλλη μια χρονιά βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία.

Ενώ τα ποσοστά στις ΗΠΑ αρχίζουν για πρώτη φορά να υποχωρούν, η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Αυτή η έκθεση με έκανε πραγματικά να αναρωτηθώ;

Ποιός είναι τελικά ο λόγος που τα παιδιά μας είναι υπέρβαρα ενώ εμείς οι γονείς ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τη διατροφή τους;

Φταίει το πολύ φαγητό;

Μήπως δίνουμε περισσότερο πρόχειρο φαγητό (junk food);

Μήπως δεν αθλούνται τόσο όσο πρέπει;

Ή παίζει ρόλο η διατροφή ακόμη και από την περίοδο της εγκυμοσύνης μας;

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα η πηγή του προβλήματος σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία δεν συνδέεται αποκλειστικά με την αυξημένη πρόσληψη τροφής και τη χαμηλή φυσική άσκηση αλλά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, στην προσχολική, τη βρεφική, ακόμα και την εμβρυική ηλικία.

Kάτι που δεν γνώριζα είναι ότι η ποσότητα πρόσληψης πρωτείνης επηρεάζει την παιδική παχυσαρκία.

Στο μυαλό μου είχα την παιδική παχυσαρκία συνδεδεμένη με τη ζάχαρη και τα γλυκά. Την πρωτείνη δεν την είχα σκεφτεί καθόλου.

Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές η πρωτείνη του μητρικού γάλακτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση της πιθανότητας για να γίνεις κάποιος υπέρβαρος στο μέλλον.

Αυτό που επίσης είναι εκπληκτικό σε σχέση με το μητρικό γάλα , είναι ότι η σύνθεσή του προσαρμόζεται συνεχώς στην ηλικία του μωρού σου.

Στην αρχή, το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη γιατί το μωρό τη χρειάζεται για να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα ενώ στη συνέχεια η συγκέντρωση της πρωτεΐνης μειώνεται γιατί μειώνονται αντίστοιχα και οι απαιτήσεις του οργανισμού.

Τί γίνεται όμως μετά τους 12 μήνες τότε που το παιδί γνωρίζει μια θεαματική αύξηση στους ρυθμούς της σωματικής και πνευματικής του ανάπτυξης.

Εκεί πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με τη διατροφή του και την ποιότητα των πρωτεϊνών που καταναλώνει ώστε να μην κινδυνεύσει να γίνει παχύσαρκο στο μέλλον.

Aυτό που κάνουμε συνήθως εμείς οι γονείς είναι ότι παρέχουμε στα παιδιά 2 κούπες γάλα την ημέρα, αλλά παράλληλα εισάγουμε τροφές (κρέας, ψάρι και αυγό) που περιέχουν και αυτές πρωτεΐνες. Αυτή η ταυτόχρονη πρόσληψη πρωτεΐνης από γάλα και στερεές τροφές είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπέρβαση του προτεινόμενου ορίου που τίθεται για νήπια και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

γαλα

Eίναι λοιπόν πολύ σημαντικό εμείς οι γονείς να επιλέγουμε βρεφικό/ παιδικό γάλα με χαμηλή πρωτείνη.

Τα ροφήματα γάλακτος που είναι σχεδιασμένα για παιδιά αυτής της ηλικίας παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης στη σωστή ποσότητα.

Η ποσότητα πρωτεΐνης στα ροφήματα γάλακτος για παιδιά είναι μειωμένη ώστε να προσφέρει μόνο την απαραίτητη πρωτεΐνη με βάση τη δίαιτα των παιδιών.

Άλλο ένα πλεονέκτημα των ροφημάτων γάλακτος για παιδιά, είναι ότι παραμένουν ρευστά όταν έρχονται σε επαφή με το γαστρικό υγρό, κάτι που τα καθιστά πιο εύπεπτα.

Επιπλέον, παρέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου και επαρκή επίπεδα βιταμίνης A, ψευδάργυρου, σιδήρου, ιωδίου και βιταμίνης D.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να διαλέξουμε γάλα για τα μικρά μας, τα ροφήματα γάλακτος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους προσφέρουμε ότι χρειάζονται!

Κι αν εμείς στο all4mama.gr σας δώσαμε κάποια στοιχεία σε σχέση με την σημασία της πρωτείνης και της παιδικής παχυσαρκίας δείτε τί μας συμβουλεύει ο Supersize Teddy ένας αρκούδος με παραπανίσια κιλά και μια σημαντική αποστολή.

tags:






tags: