Προσοχή στα κινητά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το κινητό βλάπτει τον εγκέφαλο του εμβρύου

Προσοχή στα κινητά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και έχει πιθανές συνέπειες αργότερα στη συμπεριφορά του παιδιού.

Το παιδί αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να γίνει υπερκινητικό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε μελέτη πειραματόζωων.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν ποντίκια που κυοφορούσαν στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου (από 800 έως 1.900 Mhz) που είχε τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από το κλουβί τους, ενώ σε μια άλλη ομάδα ποντικιών, για λόγους σύγκρισης, το κινητό ήταν απενεργοποιημένο. Οι ερευνητές κατέγραψαν αργότερα την ηλεκτρική δραστηριότητα των ενηλίκων ποντικιών που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία και, παράλληλα, έκαναν μια σειρά από τεστ συμπεριφοράς σε αυτά τα πειραματόζωα.

Όσα ποντίκια είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία των κινητών, έτειναν ως ενήλικα να είναι πιο υπερκινητικά και είχαν μειωμένες ικανότητες μνήμης σε σχέση με τα άλλα που δεν είχαν εκτεθεί στην ίδια ακτινοβολία.Οι επιστήμονες απέδωσαν την επίπτωση αυτή στις αλλαγές που επέφερε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών στην ανάπτυξη των νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των πειραματόζωων. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στους ανθρώπους έχει νευροβιολογική βάση που εντοπίζεται στην ίδια εγκεφαλική περιοχή.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες στους ανθρώπους για να κατανοηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από τα νέα ευρήματα και να επιβληθούν όρια ασφαλείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσον αφορά την χρήση των κινητών.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι, αντίθετα με την εγκυμοσύνη των ανθρώπων, που διαρκεί περίπου εννέα μήνες, στα ποντίκια η κύηση κρατά μόλις 19 μέρες, ενώ ο εγκέφαλος των νεογέννητων είναι λιγότερο ανεπτυγμένος σε σχέση με των μωρών των ανθρώπων. Γι' αυτούς τους λόγους, οι πρόσθετες μελέτες είναι αναγκαίες για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό τα παιδιά των ανθρώπων διατρέχουν ανάλογους κινδύνους.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr