Ποτέ ζάχαρη στα παιδιά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής τους - Ιδού γιατί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλοι γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία απο τη ζάχαρη, ειδικά στα παιδιά. Νέα μελέτη, όμως σηάνες καμπανάκι: Η μείωση της ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες μπορεί να διαμορφώσει την υγεία του μωρού σας για όλη του τη ζωή!

Νέα έρευνα δείχνει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η διατροφή κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες — από την εγκυμοσύνη δηλαδή, έως την ηλικία των δύο ετών — στη διαμόρφωση της υγείας για όλη τη ζωή.


Από τις έντονες λιγούρες της εγκυμοσύνης (μια κουταλιά Nutella, κανείς;) μέχρι τις ικεσίες του μικρού σας για «λίγο ακόμα» γλυκό, οι προκλήσεις με τα σνακ είναι μέρος του ταξιδιού της γονεϊκότητας. Λίγη «γλύκα» περιστασιακά είναι φυσιολογική — και μερικές φορές, ακριβώς αυτό που χρειάζεται.

Μια καινοτόμος μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης κατά το κρίσιμο αυτό διάστημα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση, αργότερα στη ζωή.

Γιατί οι πρώτες 1.000 ημέρες είναι τόσο σημαντικές

Οι πρώτες 1.000 ημέρες αποτελούν μια μοναδική βάση για τη δια βίου υγεία. Τα μωρά λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά μέσω της μητέρας στη μήτρα, στη συνέχεια μέσω του γάλακτος ή της φόρμουλας, και τελικά μέσω των στερεών τροφών. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά με περιορισμένη λήψη ζάχαρης αυτά τα πρώτα χρόνια:

  • Είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
  • Είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Για όσους ανέπτυξαν αυτές τις παθήσεις, η εμφάνιση καθυστέρησε κατά αρκετά χρόνια, προσφέροντας περισσότερα χρόνια καλής υγείας.

Ποτέ ζάχαρη στα παιδιά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής τους - Ιδού γιατί

Τα οφέλη της χαμηλής ζάχαρης κατά την κύηση και μετά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης είναι ότι τα οφέλη μιας διατροφής χαμηλής σε ζάχαρη ξεκινούν ήδη από την εγκυμοσύνη. Περίπου το ένα τρίτο της μείωσης του κινδύνου για διαβήτη και υπέρταση συνδέθηκε με τον περιορισμό της ζάχαρης στη μήτρα, δείχνοντας ότι η διατροφή κατά την κύηση παίζει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική υγεία του παιδιού.

Η έρευνα αξιοποίησε ένα μοναδικό «φυσικό πείραμα» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο περιορισμός ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο κράτησε χαμηλά την κατανάλωση ζάχαρης από το 1942 έως το 1953. Μετά την κατάργηση του περιορισμού, η κατανάλωση ζάχαρης διπλασιάστηκε. Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία ενηλίκων που συλλάβανε πριν και μετά την κατάργηση του περιορισμού, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της μειωμένης έκθεσης στη ζάχαρη αυτές τις πρώτες 1.000 ημέρες.

Μερικές απλές συμβουλές για μείωση της ζάχαρης

Η μείωση της ζάχαρης δεν είναι πάντα εύκολη — ειδικά όταν προστίθεται σε πολλά τρόφιμα για μωρά και νήπια. Η Κλερ Μπουν από το Πανεπιστήμιο McGill σημείωσε: «Η πρόσθετη ζάχαρη είναι παντού, ακόμα και σε τρόφιμα για μωρά». Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για να βοηθήσετε:

  1. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Ελέγξτε για πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα όπως γιαούρτια, δημητριακά και σνακ. Αναζητήστε λέξεις όπως «σιρόπι», «συμπυκνωμένος χυμός» και «μαλτόζη».
  2. Επιλέξτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά καθώς περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αντί για επεξεργασμένα σνακ.
  3. Κάντε απλές αλλαγές. Αντικαταστήστε τις έτοιμες φρουτόκρεμες με σπιτικές. Πολτοποιήστε γλυκά φρούτα ή μια ώριμη μπανάνα για φυσική γλυκύτητα.
  4. Συμμετοχή του παιδιού. Αν είναι κατάλληλο για την ηλικία, αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην επιλογή και προετοιμασία υγιεινών σνακ.
  5. Ισορροπία, όχι τελειότητα. Να θυμάστε ότι πρόκειται για πρόοδο, όχι για τελειότητα. Οι περιστασιακές λιχουδιές είναι εντάξει.

Πηγές: mother.ly, science.org