Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; Η υπουργός Παιδείας απαντά στην ερώτηση που απασχολεί όλους τους γονείς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Με την τηλεκπαίδευση και όλα τα προβλήματα που δημιουργεί συνεχίζονται τα μαθήματα και τους γονείς να ψάχνουν εναγωνίως πότε θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Στο καίριο αυτό ερώτημα απάντηση έδωσε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε την πιο πιθανή ημερομηνία για να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. «Είναι απόλυτη προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Προσπαθούμε να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, δηλαδή μετά τα Φώτα».

Ωστόσο σημείωσε ότι θα παίξουν ρόλο "τα επιδημιολογικά δεδομένα" και θα περιμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για την ακριβή ημερομηνία. Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Σκάι, σχετικά με την ημερομηνία για την επαναλειτουργία των σχολείων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας σε συνάρτηση με την επιτροπή υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου του 2021, ενώ για τη πορεία και λήψη των αποφάσεων τόνισε πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας περιέγραψε τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων: «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.

Τι αλλάζει στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Η κ. Κεραμέως μίλησε και για τις αλλαγές που πρότεινε το υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Οι αλλαγές είναι προτάσεις υπό συζήτηση και έχουμε πρόθεση να εφαρμοστούν από φέτος χωρίς να επηρεάζεται η προετοιμασία των μαθητών αφού δεν αλλάζουμε μαθήματα και ύλη. Πάμε και διορθώνουμε παθογένειες δεκαετιών του να μπαίνει κανείς με βαθμό... 1,2,3 στο Πανεπιστήμιο. Νομίζω, κανείς δεν το θέλει αυτό. Και την παθογένεια του να είναι απεριόριστος ο αριθμός των επιλογών στο μηχανογραφικό, ώστε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κάνουν συνειδητές επιλογές. Επιλέξαμε, τόνισε, η Υπουργός Παιδείας, να μην προκρίνουμε ένα απόλυτο μέγεθος ως ελάχιστη βάση εισαγωγή (π.χ. το 10), αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα να ορίσει εκείνο τη βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

Μείωση εισακτέων - Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητά της για αυτό, συμπληρώνοντας πως θα μπει ένα τέλος και στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές. Μιας και σήμερα ένα 30% - όπως είπε - δεν αποφοιτά ποτέ.