Πότε ο εμβολιασμός εγκύου μεγιστοποιεί το όφελος για το έμβρυο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη. Αρκετές γυναίκες που κυοφορούν διστάζουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ούτε αυτές, ούτε τα έμβρυα τους. Τουναντίον προστατεύονται και οι δύο!

Οι έγκυες μεταδίδουν περισσότερα προστατευτικά αντισώματα έναντι της Covid-19 στα νεογέννητά τους όταν εμβολιάζονται μεταξύ της 27ης και 31ης εβδομάδας κύησης, σύμφωνα με νέα μελέτη του Hebrew University of Jerusalem και του Hadassah-University Medical Center.


Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, η μελέτη συνέκρινε τον ρυθμό μετάδοσης αντισωμάτων από την μητέρα στο μωρό όταν η πρώτη δόση του εμβολίου έγινε κατά τις πρώτες εβδομάδες του τρίτου τριμήνου της κύησης (27η-31η εβδομάδα),με εκείνον κατά των τελευταίων εβδομάδων του ίδιου τριμήνου (32η-36η). Βρήκε πως στα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν τις πρώτες εβδομάδες δόθηκε μεγαλύτερη προστασία, κάτι που αποτελεί σημαντικό συμπέρασμα, σύμφωνα με την Δρ. Dana G. Wolf.

Η ίδια τόνισε, όμως, πως οι γυναίκες δεν πρέπει να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους εάν υπάρχει υψηλό επίπεδο μόλυνσης στην κοινότητά τους.

Η μελέτη που έγινε σε 171 γυναίκες στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2021, οδήγησε σε δυο σημαντικά συμπεράσματα:

Τα επίπεδα αντισωμάτων στα νεογέννητα οι μητέρες των οποίων εμβολιάστηκαν στο τελευταίο μέρος του τριμήνου ήταν 40% χαμηλότερα από αυτά νεογέννητων οι μητέρες των οποίων εμβολιάστηκαν νωρίτερα. Τα επίπεδα αντισωμάτων των μωρών που γεννήθηκαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν νωρίτερα ήταν διπλάσια από αυτά της μητέρας τους. Στα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν αργότερα, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν τα ίδια με αυτά της μητέρας τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με μελέτες, οι έγκυες και τα βρέφη τους κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή Covid-19. Αν και τα παιδιά τείνουν να εμφανίζουν πιο ήπια κρούσματα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα βρέφη, τα οποία τείνουν να αναπτύσσουν πιο σοβαρή μόλυνσης και τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Η Δρ. Wolf επισήμανε πως μελετήθηκε επίσης η επίπτωση του εμβολιασμού κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όμως τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν παραμένουν υπό αξιολόγηση.

Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας, υπήρξε εισροή ανεμβολίαστων εγκύων, που εισήχθησαν στην εντατική λόγω του κορωνοϊού. Πολλές από αυτές τις γυναίκες αναγκάστηκαν να γεννήσουν πρόωρα, θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις θνησιγένειας, που συνδέονται με την Covid—19.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna θεωρούνται ασφαλή για τις γόνιμες και έγκυες γυναίκες και πως ο Π.Ο.Υ. απευθύνει ισχυρή σύσταση στις έγκυες να εμβολιαστούν.