Πόσο κοστίζει μια γέννα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σίγουρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι  η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και τελικά η άφιξη ενός παιδιού αυξάνει σημαντικά τα έξοδα σε μία οικογένεια. Ξεκινώντας από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τις απαραίτητες εξετάσεις ανά τρίμηνο και τα καινούρια ρούχα που χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα. Συνεχίζουμε με όλα τα απαραίτητα για την ανατροφή του μωρού κατά το πρώτο έτος της ζωής του (από το ρουχισμό μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό) και καταλήγουμε σε όλα τα απαιτούμενα προϊόντα για το μαιευτήριο και στο κόστος του τοκετού.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το πόσο κοστίζει μια γέννα. Είτε έχεις επιλέξει καισαρική, είτε φυσιολογικό τοκετό, κλινική ή νοσοκομείο, έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πόσο τελικά θα σας στοιχίσει οικονομικά.


Πόσο κοστίζει μια γέννα

Τα κόστη της γέννας

Το μαιευτήριο είναι συνήθως αυτό που «απαιτεί» τα περισσότερα χρήματα σε έναν τοκετό. Το κόστος του μαιευτηρίου ποικίλλει και εξαρτάται από τον τύπο του δωματίου, το γιατρό που θα επιλέξεις, το είδος του τοκετού (δηλαδή αν είναι φυσιολογικός ή καισαρική τομή), αλλά και από το αν είσαι ασφαλισμένη στον ΕΟΠΥΥ, σε κάποια άλλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία  ή αν θέλεις να καλύψεις το κόστος ιδιωτικά.

Ο γιατρός πληρώνεται βάσει του τύπου δωματίου που θα επιλέξει η ασθενής (δηλ. όσο κοστίζει το δωμάτιο άλλη τόση θα είναι και η αμοιβή του ιατρού). Αυτό, όμως, είναι σχετικό, καθώς η αμοιβή του γιατρού μπορεί να είναι διαφορετική ανά περίπτωση.

Ένα πάντως είναι σίγουρο. Η επιλογή του γιατρού είναι πολύ σημαντική, καθώς ο γυναικολόγος σου θα είναι αυτός που θα είναι δίπλα σου σε κάθε σου βήμα και σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα σου εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε πιθανή απορία σου. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει εμπειρία και υψηλή κατάρτιση. Πριν επιλέξεις γιατρό, διάβασε το βιογραφικό του και τις αξιολογήσεις που έχουν δώσει γι’ αυτόν άλλοι ασθενείς που τον έχουν επισκεφθεί.

Το μαιευτήριο είναι η αμέσως επόμενη πιο σημαντική επιλογή. Είναι ο χώρος που θα περάσεις πολλές ώρες, όπως κατά τη διάρκεια των προγεννητικών εξετάσεων, αλλά και ο χώρος που θα γίνει ο τοκετός και θα κρατήσεις για πρώτη φορά στην αγκαλιά σου το μωράκι σου.

Πόσο κοστίζει μια γέννα

Για να σε βοηθήσουμε να έχεις μια πρώτη εικόνα  συγκεντρώσαμε ενδεικτικά το βασικό κόστος για έναν τοκετό βάσει των δημοφιλών μαιευτηρίων. Οι τιμές αυτές, μπορεί φυσικά να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Όταν πάρεις τις αποφάσεις σου καλό είναι να απευθυνθείς για περισσότερες πληροφορίες στο μαιευτήριο που σε ενδιαφέρει.

Φυσιολογικός Τοκετός:

ΕΟΠΥ

 • 3ΚΛΙΝΟ:1500€ - 1700€
 • 2ΚΛΙΝΟ:1900€ - 2750€
 • 1ΚΛΙΝΟ:3700€ - 4900€

ΙΔΙΩΤΙΚΑ

 • 3ΚΛΙΝΟ:1800€ - 2600€
 • 2ΚΛΙΝΟ: 2200€ - 3400€
 • 1ΚΛΙΝΟ:4900€ - 8200€

Καισαρική Τομή:

ΕΟΠΥ

 • 3ΚΛΙΝΟ:1600€ - 1900€
 • 2ΚΛΙΝΟ: 2100€ - 2900€
 • 1ΚΛΙΝΟ:4300€ - 5500€

ΙΔΙΩΤΙΚΑ

 • 3ΚΛΙΝΟ: 2000€ - 2700€
 • 2ΚΛΙΝΟ: 2500€ - 3500€
 • 1ΚΛΙΝΟ: 5300€ - 8500€

Δεν πρέπει να ξεχάσεις και την αμοιβή της μαίας. Η μαία αμείβεται ξεχωριστά από το γιατρό. Η αμοιβή της περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και τις πρώτες ημέρες της λοχείας, και κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ.

*Σημειώνεται ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές, καθώς μπορεί τα μαιευτήρια να αναπροσαρμόζουν τα ποσά.

Πόσο κοστίζει μια γέννα

Τι έχουν δείξει οι έρευνες:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas, στο 32,6% των περιπτώσεων, η γέννα με καισαρική κόστισε πάνω από 4.000 ευρώ, στο 25,2% κόστισε από 3.000 - 4.000 ευρώ, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους ξεπέρασε ακόμα και το ποσόν των 10.000 ευρώ!

Ο φυσιολογικός τοκετός κοστίζει  λιγότερο, αν και τα ποσά που καταγράφονται εμφανίζουν σημαντικές διαφορές (το 27,3% πλήρωσε μεταξύ 2.000 - 3.000 ευρώ και ένα άλλο 20,8% πλήρωσε πάνω από 4.000 ευρώ), αντίστοιχες με τις τιμολογιακές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων.

Σαφώς χαμηλότερο καταγράφεται το κόστος της γέννας στο σπίτι. Οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι (ποσοστό 53,1%) πλήρωσαν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ για το 21,8% των περιπτώσεων η γέννα στο σπίτι κόστισε κάτω από 1.000 ευρώ.

Η επιλογή είναι μόνο δική σου. Καλό θα είναι γι’ αυτή τη σημαντική στιγμή της ζωής σου να επιλέξεις αυτό που θα σε κάνει να αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια για ‘σένα και το αγγελούδι σου και φυσικά αυτό που επιτρέπει ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Διαβάστε επίσης:

Τοκετός στο νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εναλλακτική μέθοδο τοκετού

Τα στάδια ενός τοκετού!