Πώς θα λάβουν τα 50 GB οι εμβολιασμένοι 15 - 17 ετών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Για πέντε μήνες, αντί τρεις όπως προβλεπόταν αρχικά, θα παραμένει ενεργό το δωρεάν πακέτο δεδομένων 50 GB που χορηγείται σε ανήλικους χρήστες συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ηλικίας 15-17 ετών, που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή την μοναδική δόση του εμβολίου για την covid-19.

Σχετική νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι το μέτρο του freedom pass λειτούργησε θετικά στους νέους.

Οπως είπε, από τους 434.000 νέους ηλικίας 18-24 οι οποίοι εμβολιάστηκαν, οι 383.133 ενεργοποίησαν το freedom pass, ενώ οι 323.000 εξ αυτών έχουν προβεί σε έστω μία συναλλαγή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται ότι δικαιούχοι του πακέτου των 50 GB θα είναι φυσικά πρόσωπα 15 – 17 ετών, οι οποίοι θα τα λάβουν μέσω συστήματος επιταγών (voucher) υπό την προυπόθεση ότι οι ανήλικοι χρήστες συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έως τις 31/12/2021.

Η προσφορά θα πιστωθεί από την ΚτΠ σε κάθε εμβολιασθέντα αυτής της ηλικίας με τη μορφή παροχής δωρεάν πακέτου δεδομένων. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr).

Η διαδικασία

Δεδομένου ότι πρόκειται για ανήλικους χρήστες κινητής, τη διαδικασία θα αναλάβει είτε ένας εκ των γονέων ή ένας εκ των εχόντων την επιμέλεια του ανηλίκου, ο οποίος θα εισέλθει στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του για το taxisnet, θα υποβάλει την αίτηση έκδοσης του Freedom Pass/Data για συγκεκριμένο αριθμό κινητής τηλεφωνίας δηλώνοντας:

  • τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, στον οποίο είναι ενεργοποιημένος ο εν λόγω αριθμός.
  • Τον ΑΜΚΑ ή τον προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και περίθαλψης Αλλοδαπών του εμβολιασθέντος ανηλίκου.
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και προαιρετικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για την επαλήθευση των στοιχείων αυτών, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής θα διαλειτουργεί τόσο με το εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού όσο και με το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Και μέσω των ΚΕΠ

Η αίτηση για τη χορήγηση Freedom Pass/Data από έναν εκ των εχόντων την επιμέλεια του εμβολιασθέντος παιδιού και στα ΚΕΠ, ενώ το voucher δε δύναται να χορηγηθεί παραπάνω από μία φορά ανά ΑΜΚΑ.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα καταχωρίζονται στην πλατφόρμα της δράσης – όπως επισημαίνεται – θα συλλέγονται και θα τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας μόνο για τους σκοπούς της δράσης, ενώ θα τηρούνται για περίοδο δύο ετών και στη συνέχεια θα διαγράφονται.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, και εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τα στοιχεία του αριθμού στον οποίο θα χορηγηθεί το πακέτο των δεδομένων θα διαβιβάζονται στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Το πακέτο Freedom Pass/Data θα παραμένει ενεργοποιημένο για διάρκεια πέντε μηνών από την ενεργοποίησή του, ενώ μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα απενεργοποιείται αυτόματα.

Ο χρόνος έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της δράσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός καθώς γι΄αυτό θα εκδοθεί απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να παρατείνει και το χρονικό διάστημα εφαρμογής της δράσης.