Πώς να επιλέξω κατοικίδιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλοι ξέρουμε, ότι τα παιδιά αγαπούν τα κατοικίδια. Λατρεύουν να αγκαλιάζουν και να χαϊδεύουν σκυλάκια, γατάκια και τα κυριεύει απίστευτος ενθουσιασμός, όταν τα αντικρύζουν. Τα κατοικίδια από τη μεριά τους προσφέρουν στο παιδί την άνευ όρων αγάπη τους.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι, ότι κάποια στιγμή τα παιδιά σας θα σας ζητήσουν ένα ζωάκι στο σπίτι. Και εσείς ως γονείς θα αρχίσετε τις διαπραγματεύσεις. Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και θα βάλετε στη ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο.


Φυσικά, ένα κατοικίδιο πρέπει να θεωρηθεί από την αρχή ως, εν δυνάμει, μέλος της οικογένειας και πράγματι χρειάζεται να αποφασιστεί με σύνεση και υπευθυνότητα το αν μπορεί συνολικά η οικογένεια να αναλάβει τη φροντίδα του. Ωστόσο, μη βιαστείτε να πείτε όχι στα παιδιά σας. Το να αποκτήσετε ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί τελικά να έχει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα είχατε σκεφτεί.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Λιλιάννα Μαραγκού, η έρευνα αποδεικνύει τη μεγάλη επίδραση που έχει η σχέση κατοικίδιου και παιδιού στη γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, εστιάζοντας κυρίως στις αναπτυξιακές φάσεις της πρώιμης εφηβείας και εφηβείας. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που μπορούν να επικοινωνούν τα παιδιά με τα κατοικίδια τους μιλώντας, κατά τα άλλα, διαφορετική «γλώσσα».

Η μη λεκτική επικοινωνία θα είναι για τα παιδιά το μέσο με το οποίο θα μπορέσουν να κατανοήσουν, να συναισθανθούν και να αγαπήσουν τους μικρούς τους φίλους. Μέσω της σχέσης με το κατοικίδιο, το παιδί θα μπορέσει να ανιχνεύει και να αντιλαμβάνεται αυτά τα μικρά σημάδια, που κρύβουν ανάγκες και συναισθήματα του «άλλου», όπως συμβαίνει και στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Από μικρή ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα ζώα ως άλλα υποκείμενα και όχι αντικείμενα και σχετίζονται με αυτά αναγνωρίζοντας ότι έχουν τα δικά τους συναισθήματα, κίνητρα και αυτονομία. Αλληλεπιδρώντας με το κατοικίδιό τους, έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να ξεφύγουν από τον εγωκεντρικό τρόπο σκέψης της νηπιακής ηλικίας, να δουν τα πράγματα από μια εντελώς διαφορετική οπτική.

Πώς να επιλέξω κατοικίδιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μου

Μέσω της επαφής με τα ζωάκια συντροφιάς, το παιδί μπορεί να μάθει και να εφαρμόσει στην πράξη ουσιώδεις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η ανάληψη ρόλων, η επικοινωνία μέσω της γλώσσας του σώματος και της αντίληψης των σημάτων που υπάρχουν πίσω από τα λόγια. Με αυτό τον τρόπο το παιδί αρχίζει σιγά σιγά να κατακτά την ικανότητα να συναισθάνεται, αποκτά τη λεγόμενη ενσυναίσθηση.

Ένα μικρό παιδί συμβιώνοντας με ένα ζωάκι, νιώθει ασφάλεια, πλήρη αποδοχή, ότι δεν κρίνεται με κανέναν τρόπο. Ο μικρός του φίλος θα είναι πάντα εκεί να τον ακούσει στις δύσκολες στιγμές και να του προσφέρει συντροφιά και προστασία μπροστά στο φόβο (που τα παιδιά αισθάνονται εντονότερα).

Μάλιστα, σε κρίσεις της οικογένειας όπως είναι ένα διαζύγιο, ή μια απώλεια αγαπημένου μέλους, έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου βοηθάει πολύ στην αποδοχή και αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο δεσμός που δημιουργεί το παιδί παραλληλίζεται με το δεσμό που δημιουργεί το παιδί με τους «σημαντικούς άλλους», χωρίς βέβαια να μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη σχέση. Αποτελεί αυτό που λέμε «ασφαλή βάση» για το παιδί, προσφέροντας μια αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, μέσα από την επαφή του με το ζωάκι, αρχίζει να εξερευνά και να απορεί σχετικά με την ανθρώπινή του φύση (π.χ γέννηση, αναπαραγωγή, θάνατος), καθώς εντοπίζει τις ομοιότητες που υπάρχουν. Η μάθηση, σύμφωνα με τον Vgotsky, ενισχύεται γιατί συμβαίνει σε ένα βιωματικό πλαίσιο και μάλιστα διαμέσου μιας σημαντικής για το παιδί σχέσης. Το παιχνίδι, επίσης, που είναι άφθονο μεταξύ παιδιού και ζώου, καλλιεργεί σε μεγάλο βαθμό την επινοητικότητα και δημιουργικότητα του παιδιού.

Επίσης, ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι παιδιά με κατοικίδιο φαίνεται να βιώνουν λιγότερο άγχος και στρες σε αγχωτικές εμπειρίες της ζωής, κάτι που μπορεί κανείς εύκολα να αιτιολογήσει αναλογιζόμενος τα παραπάνω. Η υγεία και η ψυχική υγεία συνδέονται στενά, για αυτό και όσοι ασχολούνται με αυτές έχουν συχνά χρησιμοποιήσει κατοικίδια, κυρίως σκύλους, στην ανακουφιστική φροντίδα παιδιών που, είτε νοσηλεύονται είτε αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχολογικό/αναπτυξιακό θέμα. Η ονομαζόμενη «θεραπεία μέσω ζώων» (Pet Therapy) συνιστά πλέον μια μορφή θεραπείας που συμπεριλαμβάνει τα ζώα ως μέρος της ίδιας της θεραπείας και αποσκοπεί στη βελτίωση της κοινωνικής, γνωστικής και συναισθηματικής λειτουργικότητας του ατόμου.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα οφέλη είναι πολλά. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Το κατοικίδιο σύντομα γίνεται ο «καλύτερος φίλος» το παιδιού. Η εμπειρία αυτή δημιουργεί αναμνήσεις για μία ολόκληρη ζωή.

Πώς να επιλέξω κατοικίδιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μου

Ίσως ήρθε η σωστή στιγμή να διαλέξετε ένα κατοικίδιο για το παιδί και την οικογένεια σας. Ποιο θα είναι αυτό; Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες  για κάθε ζωάκι ξεχωριστά, οι οποίες καθορίζουν επιλογή τους για… συγκατοίκηση αλλά και το πλαίσιο της ευθύνης που μπορεί να έχει όλη η οικογένεια.

Σκύλοι

Τα  σκυλιά είναι ιδανικός σύντροφος για παιδιά που αναπτύσσουν έντονους δεσμούς, μιας και η σχέση ζώου- ανθρώπου με το συγκεκριμένο κατοικίδιο είναι αρκετά έντονη. Σε γενικές γραμμές όμως, τα σκυλιά απαιτούν… πολλά ως κατοικίδια και υποσχέσεις τύπου «θα το πηγαίνω βόλτα και θα το ταΐζω κάθε μέρα» εύκολα αθετούνται, ακόμα και από τα πιο πρόθυμα πιτσιρίκια.

Προτιμότερες ράτσες είναι τα Labrador Retriever, Golden Retriever και τα Cocker Spaniel. Καλό είναι να αποφευχθεί η επιλογή πολύ μικρών σε μέγεθος σκύλων, όπως τα Chihuahua και τα Yorkshire terriers, αλλά και των πολύ ευμεγεθών, όπως τα Rottweilers και οι γερμανικοί ποιμενικοί. Αν πραγματικά όμως θέλετε να κάνετε καλό και στην οικογένεια και σ' ένα ζωάκι, υιοθετήστε ένα αδέσποτο.

Επίσης, προσοχή στα δαγκώματα: μην αφήνετε ποτέ το (μικρό) παιδί σας χωρίς επίβλεψη μαζί με έναν σκύλο, στην αρχή τουλάχιστον.

Ψαράκι

Χωρίς πολλές φασαρίες, χωρίς ανεπιθύμητες τρίχες στον καναπέ και με ευθύνες που περιορίζονται στο τάισμα και στον καθαρισμό της γυάλας και του νερού, το χρυσόψαρο είναι ιδανικό για παιδιά που είναι νέα στην απόκτηση ενός κατοικίδιου και θέλουν να κάνουν την αρχή με ένα ζωάκι που δεν απαιτεί πολλά.

Βέβαια, το παιδί δεν συνδέεται στενά μαζί του, καθώς δεν έχει την δυνατότητα της σωματικής επαφής, δεν μπορεί να το έχει στην αγκαλιά του και να το χαϊδέψει.

Έχει επίσης μικρή διάρκεια ζωής, και είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να βιώσει για πρώτη φορά στην ζωή του μια κατάσταση απώλειας, παρά το γεγονός ότι δεν «δένεται» ιδιαίτερα με εκείνο.

Γάτες

Οι γάτες είναι ιδανικές για παιδιά που δεν θα τους πειράξει να έχουν ένα κατοικίδιο… υπεροπτικό, ενώ σε γενικές γραμμές αν και οι γάτες αρέσουν και στα δύο φύλα, είναι πιο δημοφιλείς στα κορίτσια.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να ξανασκεφτείτε την απόκτηση μιας γάτας, αν το παιδί σας είναι αλλεργικό (περίπου το 30% των παιδιών είναι). Επίσης, αρκετά συχνά οι γάτες βγάζουν νύχια στο παιχνίδι, οπότε χρειάζονται προσοχή.

Πώς να επιλέξω κατοικίδιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μου

Πτηνά

Ένα πτηνό θα μπορούσε να είναι μία καλή πρόταση για να «συστήσετε» το παιδί σας στον κόσμο των κατοικίδιων. Ο παπαγάλος, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα παιδιά, εξαιτίας των χρωματιστών φτερών του και του εξωτικού χαρακτήρα του. Επίσης, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτι που μεταφράζεται σε μακροχρόνια σχέση με το αφεντικό του.

Τρωκτικά

Τα χαριτωμένα τρωκτικά, όπως τα χάμστερ, έχουν μικρό μέγεθος, είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, «δένονται» εύκολα με τα παιδιά και δεν εμπνέουν ανησυχία για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν συναίσθηση της δύναμής τους και μπορούν εύκολα να πιέσουν επικίνδυνα τα μικρά αυτά ζώα. Επίσης, πρόκειται για νυκτόβια ζωάκια, κάτι που σημαίνει πως το «ωράριό» του δεν συμπίπτει με αυτό ενός ανήλικου παιδιού.

Κουνέλι

Πολλοί γονείς εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν, ότι τελικά το κουνέλι ,το οποίο θεωρούσαν ως την ιδανική επιλογή κατοικίδιου για το παιδί τους, μπορεί να είναι τόσο ζωηρό, ώστε να κάνει ζημιές, να δαγκώνει τα έπιπλα, να κόβει καλώδια και να λερώνει τα χαλιά. Ταυτόχρονα ,τα κουνέλια είναι πάρα πολύ ευαίσθητα ”.Μπορούν πολύ εύκολα να στρεσαρίσουν, αλλά και να τραυματιστούν ,αν προσπαθήσει ένα παιδί να τα πιάσει σφιχτά ή να τα τραβήξει.

Είναι διασκεδαστικά και απολαυστικά ,όταν τα βλέπεις να κινούνται στο χώρο και δεν χρειάζονται αυλή ή βόλτες (όπως ο σκύλος), αλλά τους αρκεί να υπάρχει αρκετός χώρος στο σπίτι για να εξασκούνται.

Κατάλληλη ηλικία για την απόκτηση κουνελιού για τα παιδιά είναι η άνω των 7 ετών. Θα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε να μπορέσει να “χτιστεί” σωστά η σχέση ανάμεσα στο κουνελάκι και στο παιδί, για να ωφεληθούν και τα δύο από αυτή τη συνύπαρξη.

Πώς να επιλέξω κατοικίδιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μου

Συμβουλές για την ιδανική συμβίωση για παιδιά και κατοικίδια:

Πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο, πρέπει να εξετάσετε αλλεργίες του παιδιού στις τρίχες, τα φτερά, κ.α. Η σωστή ενημέρωση, ανάλογα με το ζώο, βοηθάει να μειωθούν αυτοί οι αδικαιολόγητοι, κάποιες φορές, φόβοι αλλά και να αποφευχθούν πραγματικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά.

Επειδή τα μικρότερα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και επειδή βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, η πιθανότητα να μολυνθούν από κάποια μικρόβια (όχι μόνο από αρρώστιες που μεταδίδουν τα ζώα), είναι υψηλή. Ορισμένα ζώα, όπως τα ερπετά, οι χελώνες, οι βάτραχοι, τα κοτοπουλάκια και τα παπάκια μπορεί να μεταδώσουν επικίνδυνα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα. Οι μολύνσεις από το μικρόβιο της σαλμονέλας είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ειδικά σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τα ζώα δένονται πολύ με την οικογένεια. Ωστόσο μπορεί παίζοντας να γρατζουνίσουν το παιδί πάνω στον ενθουσιασμό τους ή και να το δαγκώσουν στο παιχνίδι.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά με τα μικρά παιδιά, τα οποία θα πρέπει να μάθουν από νωρίς μερικούς απλούς κανόνες, όπως:

  • Όταν πλησιάζεις ένα σκύλο ή μια γάτα, να γονατίζεις ή να κατεβαίνεις χαμηλά, έτσι ώστε να μην φαίνεσαι σαν γίγαντας.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε παιδιά μαζί με σκυλιά χωρίς επίβλεψη, όσο καλοπροαίρετα κι αν είναι τα κατοικίδια μας.
  • Όταν αφήνουμε τα κατοικίδια μόνα τους στο σπίτι, τα περιορίζουμε σε χώρο που δεν έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια των παιδιών.
  • Δεν τους φωνάζουμε ούτε τα χτυπάμε. Μην αφήνετε το παιδί να φέρεται με βάναυσο τρόπο στο σκύλο σας και δείξτε και στους δύο πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με το χώρο και τα παιχνίδια του άλλου.
  • Μεταφέρετε τα κόκαλα και τις λιχουδιές του σκύλου σε ασφαλές σημείο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να κρύβετε τα παιχνίδια του σκύλου σας σε ασφαλές σημείο, γιατί στην προσπάθειά του να τα απαιτήσει από το παιδί σας, ίσως το πληγώσει άθελά του.
  • Πολύ σημαντική είναι και η εκπαίδευση του σκύλου μας, είτε γίνεται από εμάς τους ίδιους, είτε από έμπειρο εκπαιδευτή. Σε κάθε περίπτωση, ο σκύλος θα πρέπει να μάθει τις βασικές εντολές και να τηρεί τους βασικούς κανόνες υπακοής.
  • Τα ζώα χρειάζονται καθαριότητα. Το κυριότερα: Το νερό τους και η τουαλέτα τους πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον καθημερινά.
  • Αν έχετε νεογέννητο μωρό, μην ξεχνάτε να δώσετε την απαραίτητη προσοχή και στο κατοικίδιο σας, για αν αποφύγετε "σκηνές ζήλειας", οι οποίες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για το παιδί.

Η απόκτηση κατοικίδιου αποτελεί μια απόφαση που απαιτεί ώριμη σκέψη και δέσμευση., Να θυμάστε ότι το κατοικίδιό δεν είναι ένα παιχνίδι, είναι ένα μέλος της οικογένειας που χρειάζεται φροντίδα, αγάπη και συντροφιά.

Διαβάστε επίσης: https://www.all4mama.gr/4-mythoi-kai-alitheies-gia-ta-mora-kai-ta-katoikidia/