Πώς επιλέγουμε baby sitter;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Ποιός θα φροντίζει το παιδί σας τις ώρες που θα απουσιάζετε; Αργά ή γρήγορα αυτό το ερώτημα θα το αντιμετωπίσετε. Ανεξαρτήτως από το εάν χρειάζεστε κάποιο άτομο λίγες ώρες την εβδομάδα ή εννέα ώρες τη μέρα, εκείνο που θα σας ενδιαφέρει θα είναι η εμπιστοσύνη που θα θέλετε να σας εμπνέει αυτό το άτομο. Η αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση.


Το δυσκολότερο και κρισιμότερο ζήτημα είναι η αξιολόγηση του χαρακτήρα και των προσόντων της baby sitter. Αν δεν είναι μέλος της οικογένειάς σας, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε την ευκαιρία να τη συναντήσετε λίγες μόνο φορές προτού της εμπιστευθείτε το παιδί σας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι βεβαίως αδύνατο να είναι κανείς 100% σίγουρος. Θα μπορούσατε όμως, να ακολουθήσετε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για να περιορίσετε την πιθανότητα λάθους.

Μία πρόταση θα ήταν να την παρακολουθήσετε μία δύο μέρες πάνω στη δουλειά της και να διασταυρώσετε προσεκτικά πληροφορίες από άλλα άτομα για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ποτέ μην εμπιστεύεστε το παιδί σας σε οποιονδήποτε, αν προηγουμένως δεν έχετε παρακολουθήσει πως συμπεριφέρεται στο δικό σας αλλά και σε άλλα παιδιά. Είναι απαραίτητο να εμπιστεύεστε τις ικανότητες και την αφοσίωσή της.

Εκτός αυτού όμως, υπάρχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά/αρετές που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών, είτε πρόκειται για baby sitter είτε για το προσωπικό του παιδικού σταθμού. Καλό θα είναι λοιπόν να συζητήσετε μαζί της ή μαζί του τα παρακάτω θέματα ή, ακόμη καλύτερα, να τα ελέγξετε στην πράξη προτού της/του αναθέσετε το παιδί σας:

  • Θα πρέπει να ακούει με προσοχή το παιδί και να παρακολουθεί τη συμπεριφορά του.
  • Να του θέτει λογικά όρια, τα οποία θα τηρεί με συνέπεια.
  • Να εξηγεί στα παιδιά γιατί δεν επιτρέπονται ορισμένα πράγματα και να προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες που να είναι αποδεκτές.
  • Να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις την στιγμή που προκύπτουν, προτού χαθεί ο έλεγχος.
  • Να τηρεί τις υποσχέσεις που δίνει στο παιδί.
  • Να συμμετέχει στο παιχνίδι του χωρίς να το διακόπτει.
  • Να ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφράζουν τις δικές τους ιδέες, προτού προσφέρει εκείνη εναλλακτικές δυνατότητες.
  • Να ανταμείβει τις προσπάθειες του και να το καθησυχάζει με τρυφερότητα, με μία αγκαλιά ή με ένα χάδι.
  • Να το ενθαρρύνει να ολοκληρώνει κάτι που έχει αρχίσει, έστω και εάν αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις στο οικογενειακό πρόγραμμα.
  • Παρουσία των παιδιών να ασχολείται με τα παιδιά και όχι με τους ενηλίκους.
  • Να σέβεται τις ιδέες και τις αποφάσεις των γονέων για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών.
  • Να σέβεται τις ιδέες και τις αποφάσεις και των παιδιών.
  • Να επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν σφάλματα και να μαθαίνουν από αυτά, με την προϋπόθεση ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους.
  • Να δείχνει υπομονή και ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις και να μην χάνει τον έλεγχο.

 

Επίσης, ελέγχουμε αν διαθέτει πτυχίο από σχολή βρεφονηπιοκόμων-παιδαγωγών και αν γνωρίζει πώς να απασχολήσει δημιουργικά το παιδί μας. Βεβαιωνόμαστε ότι γνωρίζει πρώτες βοήθειες και τρόπους χειρισμού έκτακτων καταστάσεων. Αν θέλουμε να μεταφέρει το παιδί μας με το αυτοκίνητό της, βεβαιωνόμαστε για την οδηγητική της ικανότητα (έχει δίπλωμα οδήγησης; Πόσα χρόνια οδηγεί;).

Εκτός από τις παραπάνω γενικές υποδείξεις, πρέπει να προσδιορίσετε και τις δικές σας προσωπικές και πρακτικές ανάγκες. Και καλό είναι να είναι όλα ξεκαθαρισμένα εξ’ αρχής, γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα δυσαρεστημένο άνθρωπο να φυλάει το παιδί σας. Έτσι, εκτός από το οικονομικό θέμα και το ωράριο εργασίας, θα πρέπει επίσης να διευκρινίσετε μεταξύ άλλων πως θα αντιμετωπίζονται οι έκτακτες καταστάσεις. Θα πρέπει με άλλα λόγια, να έχετε ένα «Σχέδιο Β» για τις μέρες που η baby sitter είναι άρρωστη ή για το πως θα ρυθμιστεί η κατάσταση στις αργίες και τις γιορτές.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχετε δώσει σαφείς οδηγίες για τη μέθοδο πειθαρχίας που θέλετε να ακολουθηθεί και για το πώς θα χειρίζεται η baby sitter τις μη αποδεκτές συμπεριφορές (όπως επίσης και το τι θεωρείτε εσείς ότι αποτελεί μη αποδεκτή συμπεριφορά). Επιλέξτε μία baby sitter που να μπορεί να διαχειριστεί την μη αποδεκτή συμπεριφορά του παιδιού σας με τον τρόπο που εσείς θέλετε και έχετε επιλέξει για τα παιδιά σας και όχι καταφεύγοντες στις «παραδοσιακές» μεθόδους της απειλής και του εκφοβισμού του τύπου «Αν δεν έρθεις τώρα μαζί μου, θα φύγω και θα σε αφήσω εδώ μόνη σου!» , «Αν δεν πιείς όλο σου το γάλα, η μαμά δεν θα σε αγαπάει» και άλλα τέτοια.

Οι baby sitter δεν χρειάζεται να έχουν ειδική άδεια εργασίας. Θα πρέπει επομένως να ζητήσετε και να διασταυρώσετε τις συστάσεις με μεγάλη προσοχή. Όταν θα έχετε κάποια υποψήφια ρωτήστε τι προϋπηρεσία είχε τα τελευταία 4 με 5 χρόνια και μιλήστε με όλους τους προηγούμενους εργοδότες της. Μη διστάσετε να κάνετε λεπτομερείς, ακόμη και πιο προσωπικές, ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε γνώμη για την υπευθυνότητά και τις ικανότητές της καθώς και για τους λόγους που σταμάτησε να εργάζεται εκεί.

Συζητείστε μαζί της τα πάντα. Το καθημερινό πρόγραμμα, το τάισμα, τον τρόπο εφησυχασμού του παιδιού και προσπαθήστε να εξακριβώσετε εάν είναι η κατάλληλη για τη δική σας οικογένεια, τον τρόπο ζωής και τον τρόπο που θέλετε να διαπαιδαγωγηθεί το παιδί σας.

Πηγή: www.mikroimegaloi.gr