Ποιές τροφές πρέπει να αποφύγετε τους πρώτους μήνες της ζωής του!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου και αποφύγετε τους πειραματισμούς

Τους πρώτους μήνες της ζωής του ένα μωρό τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Αν μάλιστα καταφέρετε να το θηλάσετε, τότε σίγουρα του προσφέρετε το καλύτερο δώρο για την ανάπτυξη του. Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν την εισαγωγή στερεάς τροφής μετά τους 4-5 μήνες. Συνήθως τα μωρά ξεκινούν με ρυζάλευρο και σταδιακά μέχρι να φτάσουν στα πρώτα τους γενέθλια, μπορούν να φάνε σχεδόν ό,τι κι εσείς.


Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές, που θα πρέπει να αποφεύγετε τους πρώτους δώδεκα μήνες:

Ζάχαρη. Αποφύγετε να συνηθίσετε το μωρό σας στις γλυκές γεύσεις. Η ζάχαρη και τα γλυκά αυξάνουν τις πιθανότητες που έχει το μωρό σας μεγαλώνοντας να εμφανίσει τερηδόνα και να γίνει παχύσαρκο.

Μέλι. Μέχρι τα μωρά να γίνουν ενός έτους, το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο και τα σπόρια που περιέχει το μέλι μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση.

Αλάτι. Τα νεφρά του μωρών δεν είναι ακόμα ώριμα ώστε να αποβάλλουν το αλάτι. Φροντίστε να αποφεύγετε γενικά την υπερκατανάλωση αλατιού και δείξτε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το αλάτι βρίσκετε κρυμμένο σε πολλές τροφές.

Ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνιγμού, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται πολύ περισσότερο, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Φράουλες- ακτινίδια. Αποφύγετε τα φρούτα που συνδέονται με την εμφάνιση αλλεργιών, καθώς επίσης και φρούτα με κουκούτσια για την αποφυγή πνιγμού.

Να θυμάστε ότι τους πρώτους δώδεκα μήνες θα πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του παιδιάτρου σας σχετικά με την διατροφή του μωρού σας και να μην κάνετε επικίνδυνους πειραματισμούς.