Ποια η πιθανότητα για long covid στα παιδιά;

Δημοσιεύθηκε στις

Σίγουρα έχετε ακούσει για τη long covid στα παιδιά, δηλαδή για μακροχρόνια συμπτώματα του ιού που διαρκούν μέχρι και έναν χρόνο μετά τη νόσησή τους!

Η πιθανότητα ένα παιδί που θα νοσήσει με κορονοϊό να έχει συμπτώματα αρκετό καιρό μετά, είναι πολύ μεγάλη. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, είπε χαρακτηριστικά ότι η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%

Αναφέρθηκε επίσης στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε τη νόσο.

Επίσης, με το κλείσιμο των σχολείων, εξήγησε αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας.

Μιλώντας στο Σκάι ο κ. Ζαούτης, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα (ότι η pfizer χθες ζήτησε έγκριση από την αμερικανική αρχή φαρμάκων και τροφίμω FDA). Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Τέλος υπογράμμισε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό και ασφαλές καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.