Περισσότερο σεξ, περισσότερα χρόνια ζωής; Η επιστήμη λέει ναι!
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Tο περισσότερο σεξ μπορεί να σώσει τη ζωή σας, σύμφωνα με την επιστήμη!
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν λιγότερες σεξουαλικές επαφές εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία συνδέεται με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Αν χρειαζόσασταν έναν λόγο για να δώσετε προτεραιότητα στα ραντεβού σας, ορίστε: Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychosexual Health υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε βάθος πενταετίας, σε σύγκριση με εκείνες που έχουν συχνότερη ερωτική επαφή. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι το σεξ είναι πανάκεια, τα ευρήματα υπογραμμίζουν πώς η οικειότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία.
Η επιστήμη της... οικειότητας
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις συνήθειες υγείας των Αμερικανών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με χαμηλή συχνότητα σεξουαλικών επαφών είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν πιο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα. Μία πιθανή εξήγηση; Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φάνηκε να απολαμβάνουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος και μειωμένο στρες—παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροχρόνια ευεξία.
Η σύνδεση με την ψυχική υγεία
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν τόσο κατάθλιψη όσο και χαμηλή συχνότητα σεξουαλικών επαφών παρουσίαζαν 197% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνες που είχαν μόνο κατάθλιψη. Αυτό υποδηλώνει ότι η σωματική οικειότητα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την ψυχική υγεία, αν και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η συνολική ευημερία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες—όπως η ψυχοθεραπεία, η κοινωνική υποστήριξη και ο τρόπος ζωής.
Όσον αφορά τους άνδρες, η σχέση μεταξύ συχνότητας σεξουαλικών επαφών και θνησιμότητας ήταν λιγότερο σαφής. Ενώ ένα αρχικό εύρημα έδειξε ότι οι άνδρες με υψηλή σεξουαλική δραστηριότητα είχαν αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας, τελικά η μελέτη δεν βρήκε στατιστικά σημαντική σύνδεση, αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και τα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πλήρως πώς η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει τη μακροζωία των ανδρών.
Γιατί αυτό έχει σημασία για τις μητέρες
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο ενώ κρατάτε ένα μωρό στο ένα χέρι και αναρωτιέστε πότε θα βρείτε ξανά ενέργεια για μια ρομαντική βραδιά, δεν είστε μόνες. Η γονεϊκότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαφή λόγω της έλλειψης ύπνου, του ψυχικού φορτίου της φροντίδας των παιδιών και των ορμονικών αλλαγών. Αλλά αυτή η μελέτη μάς υπενθυμίζει ότι η σεξουαλική υγεία δεν αφορά μόνο την ικανοποίηση στη σχέση—είναι βασικό κομμάτι της συνολικής ευεξίας.
Φυσικά, η συζήτηση για τη σεξουαλική υγεία δεν θα πρέπει να ρίχνει το βάρος αποκλειστικά στις γυναίκες, προτρέποντάς τες απλώς να «κάνουν περισσότερο σεξ». Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές μητέρες δυσκολεύονται να δώσουν προτεραιότητα στην οικειότητα λόγω δομικών ζητημάτων, όπως η έλλειψη αμειβόμενης άδειας μητρότητας, η ακριβή παιδική φροντίδα και η εξουθενωτική κόπωση από το αόρατο βάρος της οικογενειακής ζωής. Ας είμαστε ρεαλιστές—αν οι πατέρες αναλάμβαναν μεγαλύτερο μερίδιο από το ψυχικό φορτίο, οι μητέρες ίσως είχαν περισσότερη ενέργεια για οικειότητα εξαρχής.
Το σεξ δεν είναι πανάκεια για την υγεία, αλλά η προτεραιότητα στη σωματική και συναισθηματική σύνδεση—είτε μέσω αγκαλιών, βαθιών συζητήσεων ή αφιερωμένου χρόνου για οικειότητα—μπορεί να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να φροντίσουμε τόσο την υγεία μας όσο και τη σχέση μας.
Ίσως, λοιπόν, αυτή είναι η ένδειξη που περιμένατε: Βάλτε το μωρό για ύπνο, κλείστε το επαγγελματικό email και δημιουργήστε χώρο για επαφή—με όποιον τρόπο αυτό σας ταιριάζει.