Parental control: Εσείς γνωρίζετε τι κάνουν τα παιδιά σας online;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά μας, μάς απασχολεί πολύ εμάς τους γονείς. Ειδικά μετά την πανδημία τα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο κομπιούτερ, τάμπλετ και κινητά και... σερφάρουν περισσότερο χρόνο στο internet. Γεγονός που μας ανησυχεί. Κι αυτό γιατί πλέον οι κίνδυνοι παραμονεύουν παντού. Πως μπορούμε να είμαστε όμως πιο ήσυχοι; Μπορούμε να ελέγξουμε σε ποιες σελίδες μπαίνουν τα παιδιά μας;

Απαντήσεις για το σωστό parental control (ή γονικός έλεγχος) μας δίνει ο δημοσιογράφος Τεχνολογίας, Τίμος Κουρεμένος, μέσα από τη στήλη  Safe Net, της εκπομπής "Μαμά-δες".


Πολλές φορές οι γονείς δεν ξέρουν πως μπορούν να ελέγξουν τα παιδιά τους ώστε να μην μπαίνουν σε ακατάλληλα σάιτ. Ο γενικός έλεγχος σου δίνει αυτή τη δυνατότητα,

Το parental control αφορά συνήθως ειδικές ρυθμίσεις σε προγράμματα ή συσκευές για τον αποκλεισμό κάποιου ακατάλληλου περιεχομένου με στόχο την προστασία των ανήλικων χρηστών. Με απλά λόγια οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν ή να περιορίσουν οτιδήποτε μπορεί να δει ή να κάνει ένα παιδί.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Κάθε υπολογιστής, κάθε λειτουργικό σύστημα έχει τη δημιουργία προφίλ, οπότε μπορεί να ορίσει ποια σάιτ είναι καλά για το παιδί και ποια όχι.
  • Επίσης μπορείς να ορίσεις πόσες ώρες μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί τον υπολογιστή. Μόλις λήξει ο χρόνος, ο υπολογιστής κάνει log out και τέλος.

Υπάρχουν, όμως  και συγκεκριμένες εγκεκριμένες εφαρμογές που έχουν γονικό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείς προφίλ παιδιού, λες εγώ είμαι απίδι ή τώρα το λειτουργεί παιδί. Άρα μπορείς να ορίζεις τα σάιτ και τις εφαρμογές που θέλεις να μπουν ή να λειτουργήσουν και να αποκλείσεις αυτές που δεν θες σε καμία περίπτωση να μπουν τα παιδιά.