Όταν ο παππούς και η γιαγιά μεγαλώνουν τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο παππούς και η γιαγιά αναλαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα των παιδιών περισσότερο από κάθε δεκαετία

 


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει τους περισσότερους γονείς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να καταφεύγουν στη βοήθεια των παππούδων και της γιαγιάδων για το μεγάλωμα των παιδιών. Η λύση αυτή φαίνεται ιδανική, ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που ο παιδικός σταθμός ή η πρόσληψη baby sitter έχουν αξιοσέβαστο κόστος. Μάλιστα οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες  σήμερα αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της καθημερινής φροντίδας των παιδιών σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη δεκαετία.

Τα οφέλη της βοήθειας των παππούδων στο μεγάλωμα των παιδιών

Η συμμετοχή των παππούδων και γιαγιάδων στο μεγάλωμα των εγγονιών είναι σημαντική, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στους παππούδες η δυνατότητα να μην επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στην ανατροφή των δικών τους παιδιών. Επιπλέον όσοι ένιωθαν ότι είχαν χάσει το ρόλο του γονιού από τη στιγμή που ενηλικιώθηκαν τα παιδιά τους, τώρα έχουν την ευκαιρία να τον ξαναζήσουν. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο βαθμός άγχους είναι μικρότερος, αφού την ουσιαστική  ευθύνη των παιδιών έχουν οι  γονείς.
Η σχέση του παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά δεν χαρακτηρίζεται από «πρέπει» και «μη». Η υγιής σχέση που δημιουργείται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση του, γεγονός που σημαίνει ότι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν στη ζωή των εγγονιών τους.
Ο χρόνος που περνούν τα εγγόνια μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες είναι πολύτιμος, αφού αποκομίζουν την επίγνωση του ποιοί είναι και από που προέρχονται. Μαθαίνουν δηλαδή τις ρίζες, την ιστορία τους και αυτό μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην μετέπειτα ανάπτυξη και εξέλιξη τους.
Η συνδρομή από τους γονείς των νέων μαμάδων και μπαμπάδων δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο φύλαξης των παιδιών αφού πολύ συχνά αναλαμβάνουν μέρος των εξόδων που φέρνει το παιδί στην οικογένεια. Επίσης η γιαγιά σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει και στις δουλειές του σπιτιού κι εξυπηρετεί το ζευγάρι στο να βρίσκει διαθέσιμο χρόνο επαφής, ξεκούρασης.

Βάζοντας όρια στον ρόλο των παππούδων-γιαγίδων

Τι συμβαίνει όμως όταν τα όρια ξεπερνιούνται και οι παππούδες-γιαγιάδες επεμβαίνουν δυναμικά στον τρόπο αγωγής των εγγονιών τους ή αγνοούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς, τινάζοντας όλες τις προσπάθειές τους στον αέρα;

Αναμφισβήτητα, οι γονείς σας αγαπούν τα παιδιά σας. Το πρόβλημα είναι όταν η αγάπη γίνεται παραπάνω από υπερβολική! Αν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να οριοθετήσετε των ρόλο τους, με συζήτηση και χωρίς εντάσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνεται μια σαφής αρμοδιότητα και ένας σαφής ρόλος στους γονείς σας, ακολουθώντας κοινή γραμμή στην ανατροφή των παιδιών. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτρέψει συγκρούσεις στην περίπτωση που οι παππούδες παρέμβουν στην αγωγή των εγγονιών τους και κατά επέκταση και στη δική σας τη ζωή. Επίσης χρειάζεται οι γονείς να εξετάσουν την ικανότητα τους σε όλα τα επίπεδα και την προθυμία του παππού και της γιαγιάς, πριν τους αναθέσουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ότι η συμμετοχή του παππού και της γιαγιάς στο μεγάλωμα των εγγονιών τους είναι εθελοντική. Η υποχρεωτική ανάθεση ενός ρόλου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα.

Άλλωστε η συμβολή τους στην ανατροφή των εγγονιών τους μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο, όπως με την εξιστόρηση μιας πραγματικής ιστορίας, ενός παλιού παραμυθιού ή με την εκμάθηση ενός παιχνιδιού που έπαιζαν οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία. Στα παιδιά αρέσει να ακούνε ιστορίες, να ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους και να μαθαίνουν καινούργια πράγματα. Έτσι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες συμμετέχουν ενεργά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των εγγονιών τους.

Αναστασία Αργυριάδου