Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για το άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η επιδημιολογική εικόνα από την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών αποτιμάται ως θετική και ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στα σχολεία τους. Αλλά όχι άμεσα.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, απομακρύνεται και όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο  είναι οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων να γυρίσουν στα θρανία τους από την 1η Φεβρουαρίου. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σπρώχνει προς τα πίσω την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση περιμένει τα επιδημιολογικά αποτελέσματα ώστε να δώσει το... πράσινο φως.

Επίσης έχει αποκλειστεί η σκέψη να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ’ λυκείου. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, το πρόγραμμα έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα δια ζώσης μαθήματα, κι πολλοί καθηγητές διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, ακόμα και σε άλλα σχολεία.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και θα συζητήσει και το θέμα του ανοίγματος των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι σε επαφή με τους ειδικούς και δηλώνει έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όποτε λάβουν το «πράσινο φως» από τους ειδικούς.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, κ. Μαρία Τσολιά είπε: «Δεν ξέρω αν αυτή την Παρασκευή θα βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά έχουν προτεραιότητα τα σχολεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ανέφερε χθες ότι «μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄ αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων».

¨Την επόμενη βδομάδα πρέπει να ανοίξουν Γυμνάσια - Λύκεια"

Διαφορετική άποψη έχει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι γυμνάσια και λύκεια πρέπει να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα (25/1).

«Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως η ίδια επεσήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.