Σχολεία: 4 Ιανουαρίου οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα τους- Οι πιθανές ημερομηνίες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μετά από περίπου δύο μήνες οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία και στα δια ζώσης μαθήματα, παρά τις επιφυλάξεις της μειοψηφίας των ειδικών. Στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των Λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων αμέσως μετά τις γιορτές.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της σύσκεψης της Επιτροπής υπήρξε διάσταση απόψεων και για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων, αλλά και για την ακριβή ημερομηνία.

Το ζήτημα θα επανεξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα 4/1/2021, για να καθοριστεί η οριστική ημερομηνία, καθώς υπήρξε διαφωνία. Oι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση.

Αξίζει, ωστόσο, να υπενθυμιστεί ότι η πορεία της πανδημίας αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα. H χθεσινή, απότομη, αύξηση των νέων μολύνσεων και παράλληλα ο σχεδόν αμετάβλητος αριθμός των διασωληνωμένων μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις πριν τα Φώτα.

Τα σενάρια και οι ημερομηνίες

Η ολική επαναφορά των μαθητών στις σχολικές αίθουσες συνιστά - εκτός από προτεραιότητα της κυβέρνησης - και επείγουσα ανάγκη για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς η διδασκαλία διά ζώσης έχει διακοπεί για περισσότερους από δύο μήνες. «Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας»  εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο υπήρξαν και φωνές που υποστήριξαν ότι τα σχολεία δε θα πρέπει να ανοίξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Πάντως η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 ή 11 Ιανουαρίου 2021, με προτεραιότητα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά και σε δεύτερη φάση να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, περίπου στις 15 Ιανουαρίου.

Τα λύκεια αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού καθώς ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά, φαίνεται μεγαλύτερος και η τήρηση των μέτρων ενδεχομένως δεν γίνεται κατά γράμμα.

Σχεδόν οι μισοί λοιμωξιολόγοι ζήτησαν να καταγράψουν και να εξετάσουν διεξοδικά και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι το άνοιγμα και για αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης θα είναι ασφαλές.

Υπήρξαν, όμως κι αυτοί που συμφώνησαν με το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 11 ή 15 Ιανουαρίου.

«Σχέδιο επιστροφής με τεστ μαθητών και δασκάλων»

«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση », είπε, μιλώντας στο MEGA, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορoναϊό, Νίκος Σύψας.

Πρόσθεσε δε, ότι: «Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια. Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών.