Ο φόβος του γιατρού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να το ξεπεράσει. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Ο φόβος του γιατρού


   Ίσως τα παιδιά που πραγματικά απολαμβάνουν μια επίσκεψη στο γιατρό να είναι μετρημένα στα δάχτυλα και ίσως εκείνα που σφίγγουν τα δόντια, κάνουν υπομονή και το ξεπερνούν με λίγη γκρίνια να είναι η πλειοψηφία.

Τι γίνεται όμως με εκείνα τα μικρά ανθρωπάκια που παγώνουν στο άκουσμα της λέξης «γιατρός», που αρνούνται πεισματικά να πάνε, που υποψιάζονται ότι ένα εμβόλιο παραμονεύει, που κλαίνε γοερά σε όλη τη διαδρομή και που χρειάζεται να τα κρατούν τρεις για να καθίσουν στο κρεβάτι της εξέτασης;

Αν το δικό σου παιδί ανήκει στην κατηγορία αυτή, δείξε κατανόηση και δοκίμασε να εφαρμόσεις τις παρακάτω τακτικές. Δεν υπόσχομαι θαύματα, αλλά συχνά έχουν αποτέλεσμα…

Καταρχήν, συνόδεψε το παιδί σου η ίδια (μαζί και με τον μπαμπά, αν είναι δυνατόν) στα ραντεβού με το γιατρό και μην αναθέτεις αυτή τη δουλειά στους παππούδες ή την νταντά. Όταν το παιδί διαπιστώσει πως οι γονείς νιώθουν άνετα στο ιατρείο και δείχνουν εμπιστοσύνη στον γιατρό, θα αρχίσει να νιώθει περισσότερο ασφαλές.

Να θυμάσαι ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει το παιδί τι ακριβώς περιλαμβάνει η επίσκεψη στο ιατρείο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σχετικά βιβλία ή  παιδικά σετ με ιατρικά εργαλεία και άσπρες στολές που βοηθούν το παιδί να ενσαρκώσει το ρόλο του γιατρού εξετάζοντας το αδερφάκι, εσένα ή τα αρκουδάκια του και να εξοικειωθεί μέσω του παιχνιδιού με τη διαδικασία της εξέτασης.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις είναι τα καθησυχαστικά ψέματα τύπου «Μην φοβάσαι, δεν θα πονέσει», γιατί έτσι χάνεις την αξιοπιστία σου στα μάτια του παιδιού, αν τελικά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Προτίμησε κάτι πιο ουδέτερο, όπως «Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά θα διαρκέσει λίγο και η μαμά θα είναι συνέχεια δίπλα σου».

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, κάθισε δίπλα του και δώσε του επιλογές, όπως ποιο αυτί του θέλει να δει πρώτα ο γιατρός, με ποια σειρά να εξετάσει το στήθος ή την κοιλίτσα. Το να έχεις μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι ίσως βοηθήσει, αν μάλιστα ο γιατρός συνεργαστεί και κάνει πρώτα μια σύντομη εξέταση στο αρκουδάκι, δείχνοντας ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο, ακόμα καλύτερα.

Τέλος, μην ξεχάσεις να επαινέσεις το παιδί για το θάρρος που επέδειξε (ακόμα κι αν συνοδευόταν από δάκρυα), να δείξεις ενθουσιασμό για τα αυτοκόλλητα που έδωσε ο γιατρός (αν δεν έχει ο ίδιος, βάλτου στην τσέπη αυτά που έφερες εσύ, η σούπερ μαμά) και επιβράβευσέ το με μια βόλτα στο λούνα παρκ!