Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μέτρα πρόληψης και συμπτώματα της νόσου

Τη μέγιστη δυνατή προστασία ενάντια στη μηνιγγίτιδα εξασφαλίζει το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο Menveo τον μηνιγγιτιδόκοκκο, το οποίο σύντονα αναμένεται να λάβει έγκριση χορήγησης και σε παιδιά άνω των 2 ετών.


Το εμβόλιο, το οποίο για την ώρα χορηγείται για την ενεργή ανοσοποίηση εφήβων ηλικίας άνω των 11 ετών, έχει ήδη λάβει έγκριση χορήγησης σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επ΄ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Μηνιγγίτιδας, το βασικότερο μέτρο πρόληψης έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι σήμερα ο εμβολιασμός.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από το βακτήριο Neisseria Meningitidis (ή μηνιγγιτιδόκοκκος), εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο διατρέχουν τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 5% – 10% των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, ακόμη κι αν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν η Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κυρία Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού και η Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Λοιμωξιόλογος, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας (24 Απριλίου) και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού (21 – 27 Απριλίου).

531 κρούσματα μηνιγγίτιδας το 2010 .

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας που έδωσε στη δημοσιότητα η κυρία Κρεμαστινού, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2010, δηλώθηκαν συνολικά 531 κρούσματα μηνιγγίτιδας.

Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου εμφανίστηκαν σε βρέφη και παιδιά έως 4 ετών.

Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 15 – 19 ετών, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη όπου οι ηλικιακές ομάδες που ακολουθούσαν ήταν 5 – 9 ετών και 10 – 14 ετών. Από την ανάλυση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες (έως 9 ετών) προκύπτει ότι τα περισσότερα καταγράφηκαν στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών.

Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σημειώθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και στην αρχή της άνοιξης. Αντίθετα, τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σημειώθηκαν ως επί το πλείστον από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η θνητότητα από μηνιγγίτιδα, την οποία προκάλεσε ο μηνιγγιτιδικόκκος, έφθασε στο 6,9% το 2010 έναντι 5,9% το 2009. Γενικότερα, η συνολική θνητότητα από μηνιγγίτιδα (οιασδήποτε αιτιολογίας) αυξήθηκε το 2010 (2,5% έναντι 1,7% το 2009), παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρότερος. Σημαντικά βήματα πρόληψης.

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα για την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου: "το βασικότερο μέτρο πρόληψης έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ο εμβολιασμός".

Στα μέτρα πρόληψης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνονται επίσης:

• η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε),

• η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους,

• η χορήγηση χημειοπροφύλαξης όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει νοσήσει.

 Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου στις 4 πρώτες ώρες είναι

• πυρετός

• λήθαργος

• πόνος στα μάτια

• άρνηση λήψης τροφής

• μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος 21-15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα: • εξάνθημα (δεν εξαφανίζεται με την πίεση)

• φωτοφοβία

• αυχενική δυσκαμψία 15-24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα: • μη αίσθηση του χώρου • σηπτικό σοκ