Να της τρυπήσω τα αυτιά;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Τα υπέρ και τα κατά της μεγάλης απόφασης. Συμβουλές υγιεινής.


Απασχολεί πολλές κοριτσομαμάδες: σε ποια ηλικία είναι καλύτερο να της τρυπήσω τα αυτάκια; Και τι πρέπει να προσέξω;

Πρόκειται για ένα «καυτό» θέμα, καθώς οι έρευνες δείχνουν πάντα μοιρασμένα τα αποτελέσματα μεταξύ των γονέων που θεωρούν ότι η κατάλληλη στιγμή είναι κάπου μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του κοριτσιού (για να μην το θυμάται, καν) και εκείνων που το αναβάλλουν μέχρι τουλάχιστον το κοριτσάκι να γίνει 5 ετών και να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του.

Εμείς σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση!

Γιατί είναι καλύτερο να της τρυπήσω τα αυτάκια όσο είναι μωρό; Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 95% των γυναικών έχουν τρυπημένα αυτιά, επομένως είναι κάτι που, ούτως ή άλλως, θα συμβεί, άρα μήπως όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα;  Η αλήθεια είναι ότι τα βρέφη δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το αίσθημα του φόβου ούτε και έχουν έντονη μακροπρόθεσμη μνήμη, οπότε το πιθανότερο είναι ότι, παρά τον παροδικό πόνο του τρυπήματος, δεν θα θυμούνται καν τη διαδικασία την άλλη μέρα. Έτσι, τα κοριτσάκια (και οι μαμάδες τους) μπορούν να χαρούν φορώντας σκουλαρικάκια που τα κάνουν να δείχνουν τόσο χαριτωμένα και δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να καταλήξουν  με το ένα μόνο αυτί τρυπημένο, εξαιτίας του φόβου.

Γιατί να περιμένω; Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι τα σκουλαρίκια αποτελούν ένα αξεσουάρ και μπαίνουν για καλλωπιστικούς μόνο λόγους, ενώ το τρύπημα του αυτιού είναι μια δύσκολα αναστρέψιμη διαδικασία. Γιατί, λοιπόν, να μην δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί να το αποφασίσει μόνο του και να το πραγματοποιήσει σε όποια ηλικία επιθυμεί; Επιπλέον, πολλές φορές, όσο μεγαλώνει το κορίτσι, είναι πιθανόν να αλλάξει και το μέγεθος ή το σχήμα του αυτιού, με αποτέλεσμα η τρύπα να μην είναι πια στο κατάλληλο σημείο από αισθητικής άποψης. Τέλος, πολλοί γονείς σίγουρα προβληματίζονται από το γεγονός ότι ένα βρέφος συχνά ακουμπά, τραβά ή γρατζουνά τα αυτάκια του, οπότε μπορεί να διατρέχει κινδύνους μόλυνσης ή τραυματισμού, αν είναι φρεσκο-τρυπημένα.

 

Συμβουλές υγιεινής και προστασίας. Σε όποια ηλικία και αν τελικά αποφασίσετε να της τρυπήσετε τα αυτάκια, να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό:

- να διαλέξετε έναν κατάλληλο, πιστοποιημένο ειδικό για το τρύπημα του αυτιού και να διπλο-ελέγξετε ότι τηρεί τους κανόνες υγιεινής,

- να προτιμήσετε χρυσά σκουλαρίκια για αρχή, καθώς τα υπόλοιπα μέταλλα προκαλούν πιο συχνά αλλεργικές αντιδράσεις,

- να προμηθευτείτε αντισηπτικό αυτιών και να χρησιμοποιείτε δύο μπατονέτες για τον καθαρισμό τους, μία για κάθε αυτί (τη μία μεριά για το μπροστινό μέρος του αυτιού και την άλλη για το πίσω),

- να πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά με αντιβακτηριδιακό σαπούνι πριν ακουμπήσετε τα αυτιά του κοριτσιού,

- να καθαρίζετε το σημείο του τρυπήματος με αντισηπτικό δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες

- να στριφογυρνάτε το σκουλαρίκι τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες, ρίχνοντας ταυτόχρονα λίγο αντισηπτικό στην πληγή.

 Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις το info@all4mama.gr