Μπορώ να θηλάζω ενώ είμαι έγκυος στο επόμενο παιδί;

Δημοσιεύθηκε στις

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας. Μπορεί, λοιπόν, να τύχει να συνεχίζει να θηλάζει το πρώτο της παιδί, ενώ κυοφορεί το αδελφάκι του. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το έμβρυο ή μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το μεγαλύτερο παιδάκι της;

Την απάντηση δίνει ο γυναικολόγος Νίκος Αθανασόπουλος, στο ampa.lifo.gr, ο οποίος είναι ξεκάθαρος. "Είναι απόλυτα σίγουρο και αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έμβρυο από τον θηλασμό. Είναι αλήθεια ότι ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει κάποια δραστηριότητα στην μήτρα λόγω της έκκρισης ωκυτοκίνης. Η ποσότητα αυτή όμως δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει πρόωρο τοκετό σε μία γυναίκα. Ειδικότερα, στα πρώτα δυο τρίμηνα της κύησης η μήτρα δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί σχεδόν καθόλου στο ερέθισμα από την ωκυτοκίνη, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος.


Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις εξαιρετικά αυξημένου κινδύνου για πρόωρο τοκετό (αφορά λιγότερο από 5% των εγκύων) μπορεί να τεθεί το θέμα αυτό υπό συζήτηση αλλά και πάλι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την διακοπή του θηλασμού. Εφ’ όσον το πρώτο παιδί δεν γεννήθηκε πρόωρα, πρακτικά έχεις ελαχιστότατες πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Απλά μπορείτε να έχετε υπ’ όψιν σας πως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να νιώθετε αρκετά πιο κουρασμένη απ’ ότι συνήθως και να έχετε λιγότερη υπομονή με διαδικασίες όπως ο θηλασμός. Επιπλέον με τον θηλασμό είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε, οπότε χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή".

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας ακόμα κι αν κυοφορείτε, χωρίς να ανησυχείτε για το έμβρυο.