Μπαμπάδες έχαναν την επικοινωνία με τα παιδιά τους με ψευδείς βεβαιώσεις από ψυχολόγο της αστυνομίας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μια σημαντική και πολυεπίπεδη ποινική έρευνα με αντικείμενο την εξέταση καταγγελιών για ψευδείς βεβαιώσεις με στόχο την απαγόρευση επικοινωνίας παιδιών με τους πατεράδες τους ή ακόμη και την αφαίρεση επιμέλειας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Μάλιστα, σύμφωνα με το protothema.gr το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία διενεργείται σε πολλά επίπεδα και τώρα φαίνεται να βαίνει προς ολοκλήρωση.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. η οποία ελέγχεται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Η συγκεκριμένη ψυχολόγος φέρεται να είχε χορηγήσει ψευδείς βεβαιώσεις σε μητέρες, στις οποίες ανέφερε οι πατέρες κακοποιούσαν τα παιδιά τους. Οι βεβαιώσεις αυτές χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια σε ποινικά και αστικά δικαστήρια σε υποθέσεις άσκησης γονικής μέριμνας ανηλίκου με στόχο η «ζυγαριά» της Δικαιοσύνης να γείρει υπέρ των μητέρων των παιδιών και να «κοπεί» κάθε επικοινωνία του πατέρα με το παιδί. Μάλιστα, εκτός από την ψυχολόγο, η οποία πλέον έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ελέγχονται και μητέρες οι οποίες την είχαν προσεγγίσει στο πλαίσιο αντιδικίας που είχαν με πρώην συζύγους τους ώστε να εξασφαλίσουν μια γνωμάτευση που θα ανέφερε πως ο πατέρας των παιδιών τους τα κακοποιούσαν!


Οι επίμαχες βεβαιώσεις δίνονταν, κατά τις πληροφορίες, ιδιωτικά από την ψυχολόγο, η οποία τώρα ελέγχεται και σε πειθαρχικό επίπεδο, καθώς φέρει την ιδιότητα της αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για μια μεγάλη δικογραφία που περιλαμβάνει αρκετές καταγγελίες πατεράδων, οι οποίο κατά βάση αναφέρονται σε «φάμπρικα» αντίστοιχων ψευδών γνωματεύσεων από διάφορους «ειδικούς» στο πλαίσιο αντιδικίας που είχαν με τις πρώην συζύγους τους με σκοπό οι ίδιοι να αποκοπούν από τα παιδιά τους. Σε κάποιες, δε, από τις καταγγελίες αυτές γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους δικηγόρους αλλά και δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, έχουν διαδραματίσει έκνομο ρόλο στην όλη υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές σε ονόματα δικαστών και εισαγγελέων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει σε πειθαρχικό επίπεδο έρευνα για λειτουργό της Δικαιοσύνης, που αναφέρεται σε έγγραφα της δικογραφίας.

Πάντως, όλες αυτές οι καταγγελίες βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα, η οποία διεξάγεται από την εισαγγελία με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως για κάποια σκέλη της δικογραφίας έχουν ήδη ασκηθεί «βαριές» κακουργηματικές ποινικές διώξεις με ανακριτή διαφθοράς να αναλαμβάνει τη περαιτέρω διερεύνηση τους, καλώντας τους εμπλεκόμενους σε απολογίες.

Λόγω της φύσης της η συγκεκριμένη δικογραφία αξιολογείται από τις αρχές ως ιδιαιτέρως σοβαρή και χρήζει εις βάθος έρευνας δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες γνωματεύσεις δεν δεσμεύουν τα δικαστήρια στην έκδοση της ετυμηγορίας τους, συνεκτιμώνται όμως συνδυαστικά με τα άλλα της δικογραφίας και της ακροαματικής διαδικασίας στη διαδικασία έκδοσης απόφασης σε περιπτώσεις αντιδικιών θέματα επιμέλειας ανηλίκων τέκνων.

Ελέγχεται δηλαδή, εξονυχιστικά ποιες από αυτές τις βεβαιώσεις μπορεί να είναι πράγματι ψευδείς και ποιες μπορεί να έχουν επιστημονική βάση.

Μάλιστα, από τις καταγγελίες που διερευνούν οι αρχές δεν λείπουν και οι αναφορές σε περιπτώσεις πατεράδων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε δίκη για κακοποίηση των παιδιών τους με βάση -τις διερευνώμενες ως προς την αξιοπιστία τους γνωματεύσεις της ψυχολόγου - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και κυρίως τη σχέση τους και την επικοινωνία τους με τα παιδιά τους.

Στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι αρχές για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνεται μάλιστα και πλήθος απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων, οι οποίες ερευνώνται εξονυχιστικά προκειμένου να εξακριβωθεί η διάπραξη τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Οι συνομιλίες αυτές κατεγράφησαν έπειτα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου που διατάχθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε για την συγκεκριμένη υπόθεση το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Το σχετικό πόρισμα που συντάχθηκε από την συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ελεγχόμενη σε ποινική και πειθαρχικό επίπεδο ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.