«Μαθητές μεταδίδουν τον κορονοϊό όπως οι ενήλικες» εκτιμά κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος

Δημοσιεύθηκε στις

Διφορούμενα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι γονείς από τις έρευνες για το αν διατρέχουν κίνδυνο τα παιδιά τους από τον κορονοϊό και έχουν μπερδευτεί για το αν τα σχολεία εν μέσω καραντίνας θα πρέπει να είναι ανοικτά ή κλειστά.

από τη Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Μαθητές γυμνασίων και λυκείων παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως με τα όποια προβλήματα, ενώ τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργίας του. Τουλάχιστον αυτά, στα οποία δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

Οι περισσότερες έρευνες καθησυχάζουν τους γονείς ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη και το πιθανότερο είναι να το περάσουν ασυμπτωματικά. Όμως αν τελικά κολλήσουν έχουν την ίδια μεταδοτικότητα με τους ενήλικες.

Ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, μιλώντας στη Βορειογερμανική Ραδιοφωνία (NDR), προειδοποιεί ότι πολλές έρευνες για την εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν την άνοιξη, όταν είχαν κλείσει σχολεία και νηπιαγωγεία. «Ίσως και για αυτό το λόγο επικρατεί στην κοινωνία η άποψη ότι τα παιδιά δεν πλήττονται τόσο όσο οι ενήλικες από τον κορονοϊό».

Σύμφωνα με τη DW, o Γερμανός ειδικός παραπέμπει σε μελέτες για αντισώματα, οι οποίες δείχνουν ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα σε παιδιά, τα οποία ωστόσο παρέμειναν στην αφάνεια. Το συμπέρασμα του Κρίστιαν Ντόρστεν: «Ενισχύεται η εντύπωση ότι οι μαθητές μεταδίδουν τον ιό το ίδιο όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Ο ιός αδιαφορεί ποιόν προσβάλλει».