Λούνα παρκ: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για το θάνατο του 13χρονου Βασίλη – Ράγισαν καρδιές οι γονείς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ήταν Κυριακή απόγευμα και κατηφορίζαμε μια βόλτα... Ξαφνικά μπροστά στο λούνα παρκ (ένα χιλιόμετρο περίπου από το σπίτι μας) βλέπουμε κόσμο, ασθενοφόρα, αστυνομία, και γενικότερα ένα πανικό να επικρατεί. Μαθαίνουμε τα δυσάρεστα και σοκαριζόμαστε... Ο 13χρονος Βασίλης Ζωγράφος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και η αδελφή του είχε τραυματιστεί σοβαρά, λόγω της εγκληματικής αμέλειας των υπευθύνων του λούνα παρκ. Πέρασαν κιόλας επτά χρόνια ( 27 Απριλίου 2014), αλλά είναι σαν χθες... Στη θέση του Βασίλη θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί ή οποιοδήποτε από τη γειτονιά. Πόσες φορές μου είχαν ζητήσει να τα πάω και πάντα, ευτυχώς, δεν έβρισκα χρόνο...

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Επτά χρόνια λοιπόν, χρειάστηκαν για να βγει η οριστική απόφαση και να καταδικαστούν επιτέλους οι δύο κατηγορούμενοι από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, έπεσαν στα... μαλακά. Η ετυμηγορία ήταν φυλάκιση 5 ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, Νωρίτερα με δάκρυα στα μάτια οι γονείς περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.


Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τον ιταλικής υπηκοότητας συντηρητή των παιχνιδιών του πάρκου και τον Έλληνα διαχειριστή της επιχείρησης για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας (;) από υπόχρεο, κατηγορίες για τις οποίες είχαν κριθεί ένοχοι και σε πρώτο βαθμό με ποινή 6 ετών με αναστολή. Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Πως έγινε το δυστύχημα

Το δυστύχημα είχε γίνει όταν ο 13χρονος και η αδελφή του θέλησαν να παίξουν σε μια πισίνα με φουσκωτές μπάλες και μπήκαν σε μία από αυτές. Ξαφνικά φύσηξε δυνατός άνεμος, που παρέσυρε την τεράστια μπάλα. Η μπάλα αιωρήθηκε χτυπώντας σε κιγκλιδώματα και τελικά έπεσε με δύναμη και σφηνώθηκε σε παρακείμενο παιχνίδι με κρεμαστές κούνιες. Το αγόρι υπέστη θανατηφόρες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ η αδελφή του θλάση στον πνεύμονα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων όπως και πρωτόδικα. Η εισαγγελέας Έδρας μάλιστα ανέφερε πως για το τραγικό δυστύχημα «προκύπτουν ευθύνες του δήμου, ο οποίος με πλήρη ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα». Όσο για τους δύο υπεύθυνους που κάθισαν στο εδώλιο, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και «επαφίονταν μόνο στην τύχη» αναφερόμενη σε σοβαρές ελλείψεις. Όπως είπε, «ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις. Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφάλειας».

Συγκλόνισαν οι καταθέσεις των γονιών

Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι γονείς των δύο θυμάτων με τον πατέρα του κοριτσιού, πατριό του εκλιπόντος αγοριού, να είναι ιδιαίτερα συγκινημένος όταν περιέγραψε στο δικαστήριο τις συνθήκες που έγινε το φοβερό συμβάν.

«Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει "Μιχάλη αέρας τα παιδιά". Όλα έγιναν ξαφνικά, ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό…φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γάμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του "κρατήσου", την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει» είπε κλαίγοντας.

«Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου. Είμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με το γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως το παιχνίδι «δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος. Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι».

Έντονα φορτισμένη και η μητέρα του 13χρονου αγοριού. «Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο Μιχάλη ένας αέρας και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου.Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού . όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα.

Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».

Σύμφωνα με αεροναυπηγό που κατέθεσε στο δικαστήριο, σε αυτού του είδους τα παιχνίδια υπάρχει κανόνας που απαιτεί πρόσδεση τους και συμπλήρωσε πως «πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και πιστοποίηση. Εάν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δεν θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση».