Love bombing: ό,τι πιο απλό και τρυφερό μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το “love bombing” θα μπορούσε να είναι η «επίθεση» από αγκαλιές και φιλιά που δίνει ένας γονιός στο παιδί του αλλά είναι κάτι πολύ πιο απλό. Το “love bombing” είναι από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους για να συνδεθείτε με το παιδί σας, δίνοντάς του την πλήρη προσοχή σας. Όπως αναφέρει και η Reena B. Patel, ψυχολόγος και σύμβουλος γονέων, «το “love bombing” είναι μια τακτική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το παιδί σας είναι στρεσαρισμένο, νευριασμένο, δε συμμορφώνεται ή περνά απλά μια δύσκολη φάση». Σκοπός είναι να ηρεμήσετε το παιδί και να καταφέρετε να «διώξετε» τα αρνητικά συναισθήματα που του έχουν δημιουργηθεί, ώστε τελικά να επιστρέψει σε μια ουδέτερη κατάσταση όσον αφορά στον ψυχισμό και τα συναισθήματά του».

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


Το θέμα είναι όμως πώς θα καταλάβουμε πότε το παιδί μας έχει ανάγκη κάτι τέτοιο. Η Patel εξηγεί πως μέσω του “love bombing” δημιουργείται ένα ασφαλές και υγιές πεδίο όπου το παιδί, χωρίς εξωτερικούς «αντιπερισπασμούς», απολαμβάνει την πλήρη προσοχή σας. Ένα τέτοιου είδους περιβάλλον, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr. Bethany Cook, βοηθά ένα παιδί σε περιπτώσεις σαν τις ακόλουθες.

1. Όταν το παιδί σας περνά μία μεγάλη αλλαγή, ή ακόμα και μικροαλλαγές
2. Όταν το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο ή με τους συνομηλίκους του
3. Όταν το παιδί σας περνά μια κακή ψυχολογικά περίοδο, δεν έχει όρεξη για τίποτα, είναι απαθές, κακοδιάθετο
4. Όταν το παιδί από μόνο του σας λέει πως δεν αισθάνεται καλά, νιώθει ότι δεν είναι ο εαυτός του, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνο

Love bombing: ό,τι πιο απλό και τρυφερό μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας

Αλλά πέραν αυτών των περιπτώσεων, το “love bombing” μπορεί να λειτουργήσει και σαν επιβράβευση για κάτι που κατάφερε, σαν αναγνώριση των κόπων και της προσπάθειάς του. Είναι σημαντικό να νιώσει επιβεβαίωση και πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από ένα πολύ δικό του πρόσωπο. Ξαναγεμίζει συγχρόνως και τις «μπαταρίες» του και είναι έτοιμο να ξανααντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση με την ίδια όρεξη και ενέργεια.

Καταλαβαίνω πως μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ θεωρητικά και πως στην πράξη να μας φαίνεται πιο δύσκολο. Τον προβληματισμό μας έρχεται να λύσει η Dr. Cook, προτείνοντάς μας απλά βήματα τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να ενσωματώσουμε το “love bombing” στη σχέση μας με το παιδί μας με ομαλό και φυσικό τρόπο.

1. Ξεκινήστε λέγοντας στο παιδί σας ότι σύντομα θα δεχτεί μια «επίθεση αγάπης», δηλαδή ότι θα περάσετε ποιοτικό χρόνο έχοντας ο ένας την παρέα του άλλου.

2. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, μπορείτε να κάνετε λίγο τα στραβά μάτια και να επιτρέψετε στο παιδί σας να «σπάσει» ορισμένους κανόνες π.χ. να φάει κάποια λιχουδιά, να κοιμηθεί λίγο πιο αργά. Φυσικά θα επιλέξετε εσείς τους κανόνες που θα «παραβιαστούν», οπότε θα εξακολουθείτε να έχετε τον έλεγχο, αλλά το παιδί με τη σειρά του θα απολαύσει μια παραπάνω ελευθερία την οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν έχει.

Love bombing: ό,τι πιο απλό και τρυφερό μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας

3. Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να φτιάξει (ή να φτιάξετε και μαζί) μία λίστα με πράγματα που θέλει να κάνετε μαζί. Μπορείτε να ξεκινήσετε με πιο απλά πράγματα (δεδομένης της κατάστασης και των περιορισμών) όπως το να πάτε στην παιδική χαρά, να δείτε ένα συγκεκριμένο παιδικό, να φτιάξετε μια χειροτεχνία, να ζωγραφίσετε, να παίξετε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι, να παίξετε με πλαστελίνες, να φτιάξετε μαζί κάποια λιχουδιά που θέλει να φάει κτλ. Και στη συνέχεια μπορείτε να εμπλουτίσετε την λίστα με εξωτερικές δραστηριότητες όπως το να πάτε σε κάποιον παιδότοπο, σε κάποια παιδική χαρά, να πάτε για πικ-νικ, να παίξετε κρυφτό, μήλα ή να πάτε στη θάλασσα, να παίξετε μπουγέλο, να πάτε σε νεροτσουλήθρες…

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και φυσικά αυτές εξαρτώνται από το τι αρέσει στο παιδί σας να κάνει και τι από αυτά το κάνει αληθινά χαρούμενο. Κάπως έτσι θα δημιουργήσετε μια λίστα με δραστηριότητες και πράγματα που θέλετε να κάνετε μαζί και στην πορεία θα ανατρέχετε σε αυτήν οποτεδήποτε θέλετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Εκτός αυτού, κάθε φορά θα είναι και διαφορετική, το παιδί θα απολαμβάνει τις εναλλαγές και κάθε φορά που κάνετε κάτι από αυτά που έχετε γράψει στην λίστα, μπορείτε να βάζετε ένα τσεκ δίπλα.

Love bombing: ό,τι πιο απλό και τρυφερό μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας

4. Κάθε φορά που θα κάνετε κάτι από αυτά, φροντίστε να κρατάτε κάποιο αναμνηστικό ώστε αργότερα να έχετε μαζέψει για παράδειγμα 24 αναμνηστικά που θα αντιστοιχούν σε 24 ξεχωριστές στιγμές που περάσατε μαζί. Τα αναμνηστικά αυτά μπορούν να είναι από μια φωτογραφία (την οποία καλό θα ήταν να εκτυπώνετε ώστε να είναι πιο χειροπιαστή η ανάμνηση) μέχρι και το εισιτήριο- βραχιολάκι εισόδου από το μέρος το οποίο επισκεφτήκατε, κάτι που μπορεί να αγοράσατε από εκεί, τη χειροτεχνία που μπορεί να φτιάξατε, οτιδήποτε μπορεί να σας θυμίζει εκείνη την ημέρα!

Έχω την αίσθηση πως τώρα το “love bombing” έγινε πιο «χειροπιαστό» σαν έννοια. Επί της ουσίας, είναι το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας χωρίς να κάνουμε απαραίτητα πολύ «φανταχτερά» και εξεζητημένα πράγματα, πράγματα που «κοστίζουν», όπως το να πάμε ένα ταξίδι στην Disneyland. Αφήστε που κάτι τέτοιο τώρα έτσι κι αλλιώς είναι πιο δύσκολο… Καλά είναι κι αυτά, αλλά όπως μάθαμε άλλωστε και τον τελευταίο χρόνο, τα πράγματα που μας έχουν λείψει περισσότερο είναι αυτά που κάναμε καθημερινά και που θεωρούσαμε δεδομένα. Και τελικά είναι και αυτά που μας προσφέρουν τις πιο όμορφες στιγμές…