Κορoνοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε βρέφη και παιδιά έως 11 ετών – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών, καθώς και για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών που έχουν συννοσηρότητες και εμπίπτουν στις πληθυσμιακές κατηγορίες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός.

Η πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού από τους γονείς είναι ανοιχτή από την περασμένη Δευτέρα, 16/10, και από σήμερα θα γίνουν τα πρώτα «τσιμπήματα», σε συνέχεια των εμβολιασμών των ενηλίκων από τους οποίους το ενδιαφέρον για αναμνηστική δόση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.


Tα νέα εμβόλια κυκλοφορούν σε τρία δοσολογικά σχήματα, με τη δόση των παιδιών να είναι μικρότερη συγκριτικά με των ενηλίκων. Ειδικότερα, για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών το εμβόλιο είναι των 3 mg, για παιδιά 5-11 ετών είναι των 10 mg και για άνω των 12 ετών το εμβόλιο είναι των 12 mg. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα και με δεδομένη τη ζήτηση των εμβολίων, έχει δοθεί εντολή και τα εμβολιαστικά κέντρα διεύρυναν το ωράριό τους και λειτουργούν 8 το πρωί με 8 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο είναι:

Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη, παιδιά και ενήλικες από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυες γυναίκες και επαγγελματίες υγείας. Σημειώνεται ότι τα παιδιά για τα οποία συστήνεται ο εμβολιασμός είναι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια – που στοχεύουν στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 – είναι μονοδύναμα, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή τον αρχικό ιό, αυτόν της Γουχάν. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, πλέον δεν κυκλοφορεί ο αρχικός ιός στην κοινότητα και δεύτερον υπήρχαν προβλήματα στη μείωση της ανοσιακής ανταπόκρισης με τα προηγούμενα εμβόλια.

Οι κανόνες εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι:

  • Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσα έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.
  • Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.
  • Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Τέλος, οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

    Πηγή: ygeiamou