Νέα έρευνα: Τα παιδιά μολύνονται από τον κορονοϊό το ίδιο με τους ενήλικες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μπορεί όλες οι έρευνες να λένε πως τα παιδιά περνούν ήπια ή ασυμπτωματικά την ασθένεια του κορονοϊού, ωστόσο  μολύνονται το ίδιο συχνά με τους ενήλικες. Σε αυτό το συμπέρασμα έρευνας που διενεργήθηκε με μαζικά τεστ σε σχολεία της Αυστρίας  και προδημοσιεύεται από το περιοδικό «Der Spiegel» κατέληξαν επιστήμονες.

«Τα σχολεία δεν αποτελούν νησί των ευλογημένων. Αν δεν τα κλείσουμε, τότε διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γερμανικό περιοδικό ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της Βιέννης Μίχαελ Βάγκνερ. Κάτι που εξηγεί γιατί τα σχολεία παραμένουν κλειστά.


Και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει ειλικρινής ενημέρωση σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει το κλείσιμο των σχολείων στη διασπορά του ιού. Βέβαια, όπως επεσήμανε πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνον εφόσον και ο γενικός πληθυσμός εγκαταλείψει πολλές από τις καθημερινές του συνήθειες, οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου».

Όπως εξήγησε ο Αυστριακός μικροβιολόγος, τα παιδιά αντανακλούν την επιδημιολογική κατάσταση του περιβάλλοντός τους. «Επειδή ωστόσο είναι συνήθως ασυμπτωματικά, ελέγχονται και λιγότερο με τεστ, υπάρχουν πιθανότατα πάρα πολλές περιπτώσεις άγνωστων και μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων».

Προκειμένου να ρίξει φως σε αυτή ακριβώς την παράμετρο, ο κ. Βάγκνερ διεξήγαγε μαζικά τεστ σε σχολεία, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Γκρατς, του Λιντς και του Ίνσμπρουκ και μέχρι τώρα, το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι «τα παιδιά κάτω των 14 ετών μολύνονται με την ίδια συχνότητα όπως και οι δάσκαλοί τους, όπως δηλαδή οι ενήλικες».

Ανάλογες έρευνες -με παρόμοια συμπεράσματα- έχουν έως τώρα διενεργηθεί τόσο στη Βαυαρία όσο και στο Βερολίνο.