Κορονοϊός: Πότε θα εμβολιαστεί το παιδί μου;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για τις μεγαλύτερες ηλικίες προχωρά, ένα ερώτημα όμως που απασχολεί πολλούς γονείς είναι: πότε θα είναι έτοιμα τα εμβόλια κατά του covid-19 για τα παιδιά;

Και η απάντηση είναι ότι ο χρόνος για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι μακριά. Πολλές εταιρείες εμβολίων έχουν επεκτείνει τις έρευνές τους σε εφήβους και παιδιά.


Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι  ξεκίνησε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για πρώτη φορά έρευνα για να εξετάσει την ασφάλεια και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών στο εμβόλιο κατά της covid-19 που έχει αναπτύξει με την AstraZeneca..

Η νέα έρευνα έχει στόχο να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στα παιδιά ηλικίας 6 με 17 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Περίπου 300 εθελοντές θα συμμετάσχουν σε αυτή, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται αυτό τον μήνα.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά της covid-1, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχει χαρακτηριστεί “το εμβόλιο του κόσμου” διότι είναι πιο φθηνό στην παρασκευή του και πιο εύκολο στη συντήρηση και τη διανομή από κάποια άλλα.

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν τα εμβόλια τους κατά του κορονοϊού και σε παιδιά άνω των 12 ετών, ελπίζοντας ότι θα έχουν τα αποτελέσματα έως το καλοκαίρι, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τον εμβολιασμό των εφήβων σε πρώτη φάση. Εν συνεχεία οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε δοκιμές και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Στο ερώτημα, λοιπόν, που απασχολεί πολλούς γονείς «πότε θα εμβολιαστεί το παιδί μου», η σύντομη απάντηση είναι «όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού», σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνήθως χρειάζεται μερικές εβδομάδες για αξιολογήσει τα δεδομένα από μια κλινική δοκιμή και να δώσει την έγκρισή της στον εμβολιασμό.

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε για τους άνω των 16 ετών και η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει τη δοκιμή του σε 2.259 εθελοντές 12 έως 15 ετών. Οι έφηβοι έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορονοϊό, σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Τα βρέφη μπορεί κατά τη γέννηση τους να έχουν μερικά αντισώματα κατά του κορονοϊού, τα οποία απέκτησαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν ή μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά αυτή η προστασία θεωρείται απίθανο από τους επιστήμονες ότι θα διαρκεί καθ' όλο το πρώτο έτος της ζωής τους, όπως γράφει το "Έθνος".

Οι δοκιμές θα αξιολογήσουν επίσης την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά, ώστε να καθησυχαστούν και οι όποιες ανησυχίες των γονιών. Λαμβανομένου υπόψη ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 είναι χαμηλότερος στα παιδιά, οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν δείξει ότι μερικοί γονείς εμφανίζουν σκεπτικισμό για το κατά πόσο επείγει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορονοϊού, γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σημαντικό να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή στα παιδιά.

Τι ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Στους εμβολιασμούς των παιδιών και των εφήβων αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, αν και πολλές εταιρείες εμβολίων έχουν επεκτείνει τις μελέτες τους και στις μικρότερες ηλικίες «νομίζω είναι πολύ πρώιμο να πούμε ότι με τα αποτελέσματα των μελετών όποτε βγουν, θα σπεύσουμε να συστήσουμε το εμβόλιο στους εφήβους».

Η ίδια εξήγησε πως ο εμβολιασμός έχει στόχο τα παιδιά και τους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα. «Παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε σημειώνοντας πως: «Για τους υγιείς εφήβους όπως και για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας θα πρέπει πρώτα να απαντηθούν πολύ σημαντικά ερωτήματα για την εφαρμογή του εμβολιασμού.Το θέμα θέλει πάρα πολύ προσεκτικό έλεγχο πριν δοθεί συγκεκριμένη σύσταση για τον εμβολιασμό» κατέληξε.