Κορονοϊός: Πόσες έγκυες και λεχώνες μολύνθηκαν το 2021 - Και πόσες από αυτές ήταν εμβολιασμένες

Δημοσιεύθηκε στις

Πέντε γυναίκες που ήταν έγκυες ή μόλις είχαν γεννήσει, και είχαν προσβληθεί από κορονοϊό έφυγαν από τη ζωή. Τα μωρά τους δεν θα τις γνωρίσουν και δεν θα πουν τη λέξη "μαμά". Πόσο μας λυπεί αυτός το γεγονός και μας κάνει να σκεφτούμε, πόσο απειλητικός και φονικός είναι αυτός ο ιός. Οι εγκυμονούσες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και θα προ΄πει να εμβολιαστούν για να προστατευτούν, αν όμως δειλιάζουν και φοβούνται θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, διότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Το 2021 μολύνθηκαν συνολικά 2.898 έγκυες και λεχωίδες κορονοϊό SARS-CoV-2, εκ των οποίων μόλις το 7,7% (223) ήταν πλήρως εμβολιασμένες και το υπόλοιπο 92,3% (2.675) αφορούσε ανεμβολίαστες ή μερικώς εμβολιασμένες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.


Στην ομάδα των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων γυναικών, σημειώθηκαν συνολικά οι 229 από τις 234 νοσηλείες σε απλή κλίνη COVID-19 (το 97,9% δηλαδή του συνόλου των νοσηλειών στις έγκυες και λεχωίδες γυναίκες), υποδεικνύοντας ότι το 8,6% των ανεμβολίαστων εγκύων/λεχωίδων γυναικών που είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2 χρειάστηκε νοσηλεία. Επιπλέον σημειώθηκαν 36 νοσηλείες σε ΜΕΘ ή διασωληνώσεις, ποσοστό που αφορά στο 1,3% (36) των γυναικών αυτής της ομάδας, ενώ στην ίδια ομάδα σημειώθηκαν και 5 θάνατοι.

Στην ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων γυναικών σημειώθηκαν μόλις πέντε νοσηλείες σε απλή κλίνη COVID-19, υποδεικνύοντας ότι μόλις το 2,24% των εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων γυναικών χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ παράλληλα δεν σημειώθηκε καμία νοσηλεία σε ΜΕΘ, καμία διασωλήνωση και κανένας θάνατος στις εμβολιασμένες γυναίκες.

Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 στην ευαίσθητη ομάδα των εγκύων και λεχωίδων γυναικών, καθώς φαίνεται ότι ο εμβολιασμός τις προστατεύει από νοσηλεία, βαριά νόσηση και θάνατο, τονίζει ο ΕΟΔΥ.