Κορονοϊός: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα με το επικίνδυνο σύνδρομο Misc

Δημοσιεύθηκε στις

Ένας 11χρονος μεταφέρθηκε  εσπευσμένα από τη Μυτιλήνη και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και χωρίς διασωλήνωση, καθώς ασθένησε με κορονοϊό και εμφάνισε το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο  (MIS-C). Διακομίστηκε εκτάκτως χθες βράδυ στην Αθήνα, με αεροσκάφος KingAir350C του ΕΚΑΒ

Εκτεταμένη αναφορά στο σύνδρομο MIS-C, από το οποίο προσβλήθηκε ο 11χρονος λίγες ημέρες μετά τη νόσησή του με Covid-19 έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όπως επισήμανε, η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους.


Στην Ελλάδα, επισήμανε, ότι το σύνδρομο έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά, εξηγώντας ότι είναι 50 τα παιδιά που έχουν εμφανίσει MIS-C και άλλα 50 έχουν συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτή τη νόσο. Όπως είπε, η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη σωστή θεραπεία κι έτσι δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος MIS-C

Σύμφωνα με το CDC, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων. Πολλά παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο είχαν κορονοϊό ή είχαν βρεθεί κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από την COVID-19.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού στα παιδιά, σημειώνοντας ότι πέρα από τον δικό τους εμβολιασμό, τα παιδιά προστατεύονται ότι βρίσκονται σε περιβάλλον με εμβολιασμένα άτομα και πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ο εμβολιασμός των γονέων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί προστατεύονται σε σημαντικά ποσοστά ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί έστω μόνο ο ένας από τους δύο γονείς. Τόνισε δε ότι όταν εμβολιάζονται τα ζευγάρια μπορούν να προστατέψουν τόσο τα παιδιά τους όσα και τα ευάλωτα άτομα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 5 ετών, είπε ότι υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ληφθεί μια απόφαση.

Επίσης, επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή αποτελέσματα από τις έρευνες για την αποτελεσματικότητα ενδεχόμενης χορήγησης τρίτης δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.