Κορονοϊός: Μπορουμε να αγκαλιαζόμαστε με ασφάλεια; Τί λένε οι ειδικοί;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η αγκαλιά είναι από την πιο σημαντική σωματική επαφή που μπορούν να βιώσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ειδικοί υποστηρίζουν πως μια αγκαλιά διάρκειας πέντε λεπτών και άνω είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει την ικανότητα να τους ηρεμήσει, να νιώσουν ασφάλεια, στοργή και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις δύσκολες και πρωτόγνωρες ίσως.

Από τη Βέρα Πάρδου


Καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία, την έξοδο από μια καραντίνα και το φόβο επιστροφής σε αυτή, περιορίζουν σημαντικά τη σωματική επαφή και κάνουν τις αγκαλιές πολύ πιο δύσκολες.

Εάν όμως θέλετε να δείξετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα την αγάπη περιορίζοντας παράλληλα και τον κίνδυνο μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Σίγουρα κάτι που νομίζω όλοι το έχουμε ανάγκη.

Όπως έγραψε στους New York Times η δημοσιογράφος υγείας των  Tara Parker-Pope, έγιναν viral ιστορίες ανθρώπων που υπερέβαλλαν προκειμένου να μπορέσουν να αγκαλιάσουν έστω και για ελάχιστα τους αγαπημένους τους. Αίσθηση προκάλεσε η ιστορία του 10χρονου κοριτσιού που εφηύρε την πλαστική κουρτίνα ανάμεσα σε εκείνη και τη γιαγιά της ώστε να πετύχει την αγκαλιά που λαχταρούσε με απόλυτη ασφάλεια.

Ακούγεται συγκινητικό αλλά είναι όντως τέτοιου είδους μέτρα απαραίτητα;

Κορονοϊός: Μπορουμε να αγκαλιαζόμαστε με ασφάλεια; Τί λένε οι ειδικοί;

Οι ειδικοί λένε ναι στην αγκαλιά (μάλιστα χωρίς κουρτίνα) αρκεί αυτές να ακολουθούνται από κάποιους κανόνες για τη μείωση των κινδύνων.

Συγκεκριμένα τον Μάιο σε μια δημοσκόπηση της Morning Consult  /POLITICO με δείγμα σχεδόν 2.000 Αμερικανούς πολίτες  βρήκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι  αντιμετωπίζουν την αγκαλιά με κάποιον που δεν μοιράζονται την ίδια κατοικία με παράγοντα κινδύνου σχεδόν 7 σε κλίμακα από 1 έως 10. Η ίδια δημοσκόπηση κατατάσσει βέβαια την αγκαλιά λιγότερο επικίνδυνη συγκριτικά με την παρουσία κάποιου στο στάδιο για  ένα παιχνίδι μπέιζμπολ ή σε μια υπαίθρια κουζίνα με 20 άτομα.

Το εντυπωσιακό σημείο σε αυτά τα ευρήματα είναι ότι συμφωνούν και οι ειδικοί. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας έδωσε στην αγκαλιά μια μέση βαθμολογία κινδύνου 6,8, ενώ το αμερικανικό κοινό υπολόγισε ότι ήταν περίπου 6,9.

Η Elizabeth Stuart, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg, έδωσε τη δική της εξήγηση λέγοντας πως: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αλληλεπιδράσεις υψηλού κινδύνου είναι όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο για περισσότερο από 15 λεπτά με κάποιον που έχει μολυνθεί.Άρα, μια αγκαλιά όπου οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορούν μάσκες και πλύνουν τα χέρια τους αμέσως μετά προκαλεί μερικές από τις ψήφους χαμηλότερου κινδύνου».

Σε αυτό τον χαμηλό κίνδυνο συμφωνεί και η περιβαλλοντολόγος Linsey και κορυφαία εμπειρογνώμονας στη μετάδοση ασθενειών από τον αέρα, καθώς επισημαίνει στους New York Times ότι «εάν δεν μιλάτε ή βήχετε ενώ αγκαλιάζετε, ο κίνδυνος θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλός».

Κορονοϊός: Μπορουμε να αγκαλιαζόμαστε με ασφάλεια; Τί λένε οι ειδικοί;

Πώς μπορούμε λοιπόν να έχουμε την επιθυμητή αγκαλιά με όσο το δυνατόν λιγότερο κίνδυνο (αλλά όχι χωρίς καθόλου κίνδυνο);

  • Χρειάζεται να λάβουμε τις σωστές προφυλάξεις:
  • Φοράμε μάσκα
  • δεν αγκαλιαζόμαστε σε κλειστό χώρο (ο εξωτερικός χώρος προτιμάται)
  • κρατάμε την αγκαλιά σύντομη και πλένουμε τα χέρια μας έπειτα.
  • Φυσικά δεν αγκαλιάζουμε κανέναν που έχει αναπνευστικά συμπτώματα και κυρίως δεν μιλάμε, κλαίμε ή βήχουμε κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς.
  • Σημαντικό ακόμη είναι να μην υπάρξουν αγκαλιές που επικεντρώνονται στην επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν που μέχρι και η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Δρ. Emily Landon, δήλωσε στους Chicago Sun Times ότι ο κίνδυνος αξίζει για αυτή τη σωματική επαφή σύμφωνα με την ίδια. «Νομίζω ότι η αγκαλιά όταν  γίνεται με πολύ ασφαλή τρόπο χρησιμοποιώντας την υφασμάτινη μάσκα μας και έχοντας τα χέρια μας καθαρά και αφού είμαστε πολύ προσεκτικοί, μπορεί να είναι εντάξει, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα είναι εντάξει για όλους», εξήγησε. «Το μόνο που μπορώ να σας πω ότι για μένα, αξίζει το ρίσκο».