Κορονοϊός: Γιατί δεν θα εμβολιαστούν έγκυες και παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις

Το εμβόλιο για την προστασία από τον κορονοϊό είναι προ των πυλών και στη χώρα μας και ήδη έχει καταρτιστεί σχέδιο από το υπουργείο Υγείας, αλλά και η λίστα προτεραιότητας, με τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες να είναι στην κορυφή. Στη συνέχεια θα εμβολιαστεί σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Ωστόσο εξαιρούνται οι εγκυμονούσες και τα παιδιά, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

"Οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης δεν θα είναι μέσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν όπως επίσης και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό" είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα" υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ενώ πρόσθεσε ότι και για τα παιδιά είναι άγνωστα ακόμα τα αποτελέσματα, όμως στο  μέλλον που θα έχουμε περαιτέρω στοιχεία θα εμβολιάζονται και αυτά. "Αναφορικά δε με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού" είπε.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο είπε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ποσοστό 95% ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ενώ συμπλήρωσε ότι είναι προστατευτικό τόσο για τους νέους όσο και για τα άτομα άνω των 55 και 65 ετών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών ανάφερε ότι έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 18.500 άτομα ηλικίας από 55 έως 89 ετών, με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. Στις πιο συχνές παρενέργειες καταγράφονται ο πόνος, η κόπωση, η κεφαλαλγία και σε μερικές καταστάσεις ο πυρετός.

Η κ. Παπαευαγγέλου ζήτησε την προσοχή όλων για τις ημέρες των εορτών, λέγοντας ότι κάθε οικογένεια να καθορίσει το στενό κύκλο συγγενών και φίλων της με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές.

Όπως είπε, ο συχγρωτισμός και συναθροίσεις σε σπίτια αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι σε ένα σπίτι 150 τ.μ. Που θα παραβρεθούν 20 άτομα χωρίς να φορούν μάσκες, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά. Γι’ αυτό όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα και οι αποστάσεις και να αερίζονται καλά οι χώροι.