Κορωνοϊός: 6 συχνές ερωτήσεις των παιδιών και οι απαντήσεις από τους ψυχολόγους.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

«Γιατί πολλοί άνθρωποι φοράνε μάσκα;»
Εξηγήστε πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Η μάσκα δεν είναι χρήσιμη για όλους. Όμως πρέπει να τη φορούν όσοι έχουν συμπτώματα για να μην κολλήσουν τους γύρω τους και όσοι φροντίζουν αυτούς που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

«Πότε θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία;»
Εξηγήστε ότι δεν το γνωρίζουμε ακόμα γιατί αυτή η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Επειδή ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα, είναι σημαντικό να μην βρίσκονται πολλά παιδιά στον ίδιο χώρο π.χ. τάξη ή γυμναστήριο, για να προστατευτούν και να προστατεύσουν και τους άλλους.


«Γιατί δεν πας στη δουλειά;»
Εξηγήστε ότι αυτό συμβαίνει για να αποφεύγονται οι συναντήσεις πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να εργάζονται πλέον από το σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστοι. Επιβάλλεται να προστατευτούμε έτσι ώστε να αρρωστήσουν όσο το δυνατό λιγότεροι άνθρωποι

«Τι θα γίνει αν κολλήσω εγώ ή εσύ τον ιό;»
Εξηγήστε ότι η οικογένειά σας παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ακολουθεί τις οδηγίες της πολιτείας. Όμως κάποιες φορές, ορισμένοι γονείς και παιδιά αρρωσταίνουν, χωρίς να το θέλουν. Διαβεβαιώστε τα ότι εάν ο κορονοϊός επηρεάσει την οικογένειά σας θα το αντιμετωπίσετε όλοι μαζί με ψυχραιμία ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών.

«Δεν μπορεί κάποιος γιατρός να κάνει κάτι για αυτόν τον ιό;»
Αυτός ο ιός είναι καινούριος. Εμφανίστηκε στους ανθρώπους πριν 3 μήνες. Γιατροί και επιστήμονες σε όλον τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο και εμβόλιο που θα μας προφυλάσσει στο μέλλον. Στο μεταξύ ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

«Γιατί δεν μπορούμε να δούμε τον παππού και τη γιαγιά;»
Εξηγήστε στα παιδιά ότι μένοντας μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυτήν τη χρονική περίοδο, φτιάχνουμε ένα δίχτυ προστασίας γύρω από όσους μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στον ιό. Έτσι τους προστατεύουμε και διατηρούμε την επαφή μαζί τους τηλεφωνικά και με βιντεοκλήσεις που δίνουν και σε εκείνους χαρά.

Αναγνωρίστε τις ανάγκες των παιδιών σε περιόδους κρίσης
• Ανάγκη για ασφάλεια.
• Ανάγκη να κατανοήσουν τι έχει συμβεί.
• Ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις απορίες τους.
• Ανάγκη να συμμετέχουν ενεργά στην ανασυγκρότηση της οικογενειακής ζωής.
• Ανάγκη εδραίωσης μια νέας ρουτίνας και διατήρηση νέων συνηθειών.
• Ανάγκη σταθερής και διαχρονικής στήριξης.

Οι ψυχολόγοι της «Μέριμνας» - Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών
στην Αρρώστια και το Θάνατο. www.merimna.org.gr

tags:






tags: