Κιλά και Εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά να πάρω ανάλογα με τον μήνα που βρίσκομαι

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αχ αυτά τα κιλά της εγκυμοσύνης! Υπάρχουν για να «δηλητηριάζουν» μία από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής. Την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες συχνά αγχώνονται για το πόσο θα αυξηθεί η ένδειξη της ζυγαριάς τους και φυσικά για το πως θα επανέλθουν μετά τον τοκετό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο σώμα συμβαίνουν τόσες πολλές αλλαγές. Τα όργανα συμπιέζονται και μετακινούνται, το μωράκι συνεχώς μεγαλώνει και τα κιλά συσσωρεύονται. Ωστόσο, η  αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία, η οποία όμως θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών και προβλημάτων και για τη μητέρα και για το έμβρυο.


Που οφείλονται όμως τα επιπλέον κιλά;

Προφανώς,τα επιπλέον κιλά της κύησης δεν οφείλονται μόνο στο έμβρυο, το οποίο την στιγμή της γέννας κατά μέσο όρο ζυγίζει 3,5 κιλά. To επιπλέον βάρος οφείλεται στον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, την αύξηση του μεγέθους της μήτρας, την αυξημένη ποσότητα αίματος στα αγγεία της μέλλουσας μητέρας, τα οιδήματα, τη συσσώρευση λιπώδους ιστού και τη διόγκωση των μαστών.

Κατά μέσο όρο το βάρος των παραπάνω είναι το εξής:

  • Μωρό – 3500 γραμ.
  • Πλακούντας – 600 γραμ.
  • Αμνιακό υγρό – 1000 γραμ.
  • Μήτρα – 1000 γραμ.
  • Επιπλέον αίμα – 1500 γραμ.
  • Οιδήματα – 2000 γραμ.
  • Επιπλέον λιπώδης ιστός – 2000 γραμ.
  • Επιπλέον βάρος στήθους – 500 γραμ.

Κιλά και Εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά να πάρω ανάλογα με τον μήνα που βρίσκομαι

Ποια είναι η φυσιολογική πρόσληψη βάρους:

Η επιθυμητή πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε γενικές γραμμές, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 12 κιλά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τα φυσιολογικά όρια εξαρτώνται από το βάρος της μητέρας πριν από τη σύλληψη. Η διαφοροποίηση αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το χαμηλό όσο και το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και συνεπώς θα πρέπει η αύξηση του βάρους να τροποποιείται αναλόγως.

Ο δείκτης μοριακής μάζας (BMI) προκύπτει ως εξής: BMI = Βάρος : Ύψος2

Για παράδειγμα μία γυναίκα με βάρος 65 kg και ύψος  1,7 μέτρα  έχει δείκτη μοριακής μάζας: BMI = 65 : 1,752 = 21,2 kg/m2

Έτσι τα φυσιολογικά όρια πρόσληψης βάρους στην εγκυμοσύνη καθορίζονται ως εξής:

  • BMI μικρότερος του 18,5: Πρόσληψη βάρους 12 έως 18 kg
  • BMI μεταξύ 18,5 και 24,9: Πρόσληψη βάρους 11 έως 15 kg
  • BMI μεταξύ 25 και 29,9: Πρόσληψη βάρους  6 έως 11 kg
  • BMI πάνω από 30: Πρόσληψη βάρους 5 έως 9 kg

Συνεπώς όσο μεγαλύτερο το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη τόσο μικρότερη οφείλει να είναι η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια αυτής.

Πως κατανέμεται η πρόσληψη βάρους στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης:

Ένας γενικός κανόνας είναι πως κάθε έγκυος προσλαμβάνει περίπου μισό κιλό την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κύησης. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του βάρους πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου της κύησης, ενώ κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η πρόσληψη βάρους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 kg.

Πιο αναλυτικά, για μια γυναίκα με BMI μεταξύ 20 και 26 πριν την εγκυμοσύνη η κατανομή της πρόσληψης βάρους έχει ως εξής:

  • Πρώτο τρίμηνο: 1,5 έως 2 kg
  •  Δεύτερο τρίμηνο: 6 έως 8 kg
  •  Τρίτο τρίμηνο: 4 έως 6 kg

Όταν η κύηση είναι πολύδημη:

Σε πολύδημες κυήσεις η αύξηση του βάρους της εγκύου είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σε  γενικές γραμμές:

  • Δίδυμη κύηση: πρόσληψη 16 έως 20 kg
  • Τρίδυμη κύηση: πρόσληψη 20 έως 25 kg
  • Τετράδυμη κύηση: πρόσληψη περίπου 30 kg

Κιλά και Εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά να πάρω ανάλογα με τον μήνα που βρίσκομαι

Βέβαια, αν δεν ακολουθείτε αυτά τα νούμερα, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε αμέσως. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός ενώ ρόλο διαδραματίζει και η ηλικία κάθε γυναίκας. Ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί είναι αυτός που θα σας ενημερώσει  για το πότε ο ρυθμός πρόσληψης βάρους είναι προβληματικός.

Χρειάζεται όμως προσοχή. Μικρότερη αύξηση βάρους από τη συνιστώμενη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή γέννηση βρέφους με χαμηλό σωματικό βάρος. Από την άλλη, αύξηση του βάρους πέραν από το συνιστώμενο εύρος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης και η υπέρταση, καθώς και με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, καισαρικής τομής ή γέννησης βρέφους με αυξημένο σωματικό βάρος.

 

Συμβουλές για τον έλεγχο της πρόσληψης του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Η ισορροπημένη και ταυτόχρονα πλούσια διατροφή με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, η αποφυγή των διατροφικών υπερβολών, η τακτική αερόβια άσκηση (π.χ. 45 λεπτά περίπατος τρεις φορές την εβδομάδα) και η σωστή καθοδήγηση από τον γυναικολόγο σε θέματα διατροφής είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια υγιή πρόσληψη βάρους.
  • Να θυμάστε ότι το πρώτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον έλεγχο της αύξησης του βάρους μας, καθώς πρόκειται για βάρος που επιβαρύνει το σώμα της εγκύου, χωρίς το έμβρυο να έχει ιδιαίτερες ανάγκες την περίοδο αυτή. Προσπαθούμε, λοιπόν, να πάρουμε το πολύ μέχρι δύο κιλά, για να μην κουβαλούμε περιττό βάρος μαζί με το μωρό μας.
  • Εφόσον το βάρος μας παραμένει φυσιολογικό με το τέλος του πρώτου τριμήνου, φροντίζουμε να παίρνουμε λίγο λιγότερο από μισό κιλό κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου, όποτε και αυξάνονται τόσο οι διατροφικές ανάγκες όσο και το βάρος του εμβρύου.
  • Να θυμάστε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τριμήνων, οι ανάγκες του εμβρύου καλύπτονται από την προσθήκη 300 περίπου θερμίδων κατά μέσο όρο στην καθημερινή σας διατροφή, που αντιστοιχούν μόνο σε: ένα τοστ, ή να μπολ δημητριακά με γάλα χαμηλών λιπαρών, ή τρία έξτρα κουταλάκια λάδι στη σαλάτα ή τα λαχανικά, ή μία μπάλα παγωτό, ή μια μπάρα σοκολάτα υγείας, ή 200ml σοκολατούχο γάλα, ή μία φρουτοσαλάτα.

Κιλά και Εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά να πάρω ανάλογα με τον μήνα που βρίσκομαι

Για το τέλος, άφησα το κρίσιμο ερώτημα: Πόσο γρήγορα επανέρχεται το βάρος μετά τη γέννα;

Αμέσως μετά τη γέννα η γυναίκα χάνει κατά μέσο όρο 4 kg που αντιστοιχούν στο μωρό, το αμνιακό υγρό και τον πλακούντα. Όσον αφορά στα υπόλοιπα, κανόνας δεν υπάρχει. Αναλόγως με τον οργανισμό η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί είτε αρκετά γρήγορα είτε σταδιακά. Κατά μέσο όρο απαιτείται χρονικό διάστημα έξι μηνών μέχρι η γυναίκα να επιστρέψει στο προ εγκυμοσύνης βάρος της.

 

Αν θέλετε να μάθετε πως να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης διαβάστε εδώ:https://www.all4mama.gr/ta-top-8-1-mystika-gia-na-chasete-eykola-ta-kila-tis-egkymosynis/