Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο τρόπος μετάδοσης, τα ύποπτα συμπτώματα και η σχέση με τον κορονοϊό

Δημοσιεύθηκε στις

Η ηπατίτιδα βρίσκεται σε έξαρση στα παιδιά, σε πολλές 'χώρες, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει την αιτία, με τις πρώτες ενδείξεις να λένε ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε αδενοϊό. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς που ψάχνουν πως θα προφυλάξουν τα μικρά τους.

Η Ινώ Καναβάκη παιδίατρος και παιδοηπατολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» μίλησε στον Σκάιγια όλα τα τελευταία δεδομένα, τα ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς αλλά και για τον κίνδυνο να χρειαστεί μεταμόσχευση.


Η κ. Καναβάκη τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά, φέρεται να υπάρχει συσχέτιση με κάποιον αδενοϊό ωστόσο δεν εντοπίστηκε σε όλα τα παιδιά που έχουν διερευνηθεί. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ηπατίτιδα να σχετίζεται και με τον κορονοϊό, καθώς μια υπόθεση είναι ότι ενδεχομένως οφείλεται στην παρατεταμένη αποχή των παιδιών από άλλου τύπου ιώσεων και λοιμώξεων την περίοδο που μας πέρασε.

Για την ηλικία των κρουσμάτων ηπατίτιδας τόνισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ωστόσο περιστατικά έχουν περιγραφεί σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας.

Εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είναι επικίνδυνη ή όχι για το παιδί, καθώς δυστυχώς κάποια περιστατικά πάνε λιγότερο καλά, χρειάζονται πιο εντατική αντιμετώπιση και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Η παιδίατρος τόνισε ακόμη ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση και πάρει την πορεία της ηπατικής ανεπάρκειας απαιτείται ακόμα πιο εντατική αντιμετώπιση. Κάποια παιδιά αντιμετωπίζονται επιτυχώς στα νοσοκομεία, κάποια χρειάζονται μεταμόσχευση. Από τα 170 περιστατικά που έχουν περιγραφεί παγκοσμίως, το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση!

Στην Ελλάδα δεν πραγματοποιείται τεχνικά μεταμόσχευση και τα παιδιά αντιμετωπίζονται στο εξωτερικό μέσω ειδικών συμβάσεων, όπως είπε η κ. Καναβάκη.

Σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης, η παιδίατρος τόνισε ότι εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση πως οφείλεται σε αδενοϊό, μεταδίδεται με τις ρινικές εκκρίσεις αλλά και από το πεπτικό σύστημα όπως η γαστρεντερίτιδα.

Κάλεσε γονείς που τα παιδιά τους εμφανίζουν συμπτώματα που θυμίζουν γαστρεντερίτιδα να μην τα στέλνουν σχολείο για 48 ώρες και να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες.