ΗΠΑ: Δεν υπάρχει έλεος- Αστυνομικός σκότωσε 13χρονο αφού τον καταδίωξε

Δημοσιεύθηκε στις

Ο 13χρονος Άνταμ Τολέντο σκοτώθηκε από αστυνομικούς με τη δήμαρχο του Σικάγο να καλεί σε μεταρρυθμίσεις την ώρα που η οικογένεια επιθυμεί δικαίωση και ζητά να δει το βίντεο της αστυνομίας.

Ειδικότερα, η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ ζήτησε τη Δευτέρα μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία καταδιώκει υπόπτους με τα πόδια και προέτρεψε να γίνει μια διεξοδική και ταχεία έρευνα για τον θάνατο του 13χρονου αγοριού που πυροβολήθηκε από αστυνομικό του Σικάγο την περασμένη εβδομάδα.


Χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Άνταμ Τολέντο, ο οποίος ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δικών του ανθρώπων, χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού, γύρω στις 02.30 της 29ης Μαρτίου σε μία συνοικία στο Γουέστ Σάιντ, στο Λιτλ Βίλατζ. H οικογένειά του δεν έχει δει ακόμα το βίντεο της αστυνομίας με το περιστατικό και έχει εκφράσει την ανησυχία της για «οδυνηρή και εσφαλμένη περιγραφή του Άνταμ από τους αστυνομικούς».

«Ζητήσαμε συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές για να πάρουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και να επανεξετάσουμε τα πλάνα της κάμερας της αστυνομίας, καθώς και άλλα διαθέσιμα βίντεο. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει ενημέρωση για να δούμε τα βίντεο», ανέφερε η οικογένεια σε δήλωση μέσω των δικηγόρων, Adeena Weiss Ortiz και Joel Hirschhorn, σύμφωνα με το usatoday.com.

«Ήθελε να γίνει αστυνομικός», αναφέρει η μητέρα του
Η Λάιτφουτ εξέφρασε ότι η τραγωδία τονίζει την ανάγκη αλλαγής του τρόπου καταδίωξης της αστυνομίας του Σικάγο, λέγοντας ότι τέτοιες καταδιώξεις είναι πολύ επικίνδυνες. Για αυτό, σύμφωνα με την ίδια, θα υπάρξουν ομάδες με σκοπό την αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε πλέον να καθυστερούμε για αύριο αυτό που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Διακυβεύονται ζωές», εξέφρασε η Λόρι Λάιτφουτ σε συνέντευξη Τύπου στο New Life Church.

Να σημειωθεί πως ο αστυνομικός του Σικάγο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα αφού πυροβόλησε θανάσιμα τον έφηβο Άνταμ σε ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε από έναν αξιωματούχο ως «ένοπλη αντιπαράθεση». «Ο Άνταμ είχε πολλά όνειρα που δεν θα εκπληρώσει ποτέ», έγραψε η Ελισάβετ Τολέντο, μητέρα του Άνταμ, σε μια σελίδα του GoFundMe.

Τι συνέβη μεταξύ του 13χρονου Άνταμ και της αστυνομίας;
«Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα από τα όνειρά του ήταν να γίνει αστυνομικός. Ο Άνταμ ήταν ένας άγγελος που κέρδισε τα φτερά του», προσέθεσε η μητέρα του για τον 13χρονο που λάτρευε να παίζει με τα Lego και να λέει αστεία. «Ήταν ένα παιδί που φώτιζε το δωμάτιο όταν περπατούσε. Μας πονάει να λέμε αντίο και δεν θα τον δούμε να μεγαλώνει».

Πάντως, σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο 13χρονος ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν τον έφηβο και έναν νεαρό άνδρα διότι είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυρά. Από την άλλη, η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί.