Ινδία - κορονοϊός: Πως η πανδημία μετέτρεψε τη μητρότητα σε εφιάλτη για τις έγκυες - Δεν κάνουν ούτε υπέρηχο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Τάνια Ασνίγκντ είναι τεσσάρων μηνών έγκυος, αλλά αντί να χαίρεται στην ιδέα ότι θα γίνει μητέρα, αυτή η 31χρονη Ινδή είναι τρομοκρατημένη που χρειάζεται να πηγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και να κινδυνεύει να μολυνθεί από covid-19, καθώς ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί.

«Δεν μπορώ να πάω στα δημόσια νοσοκομεία, είναι εντελώς βρόμικα και γεμάτα και φοβάμαι ότι θα κολλήσω τον ιό», δηλώνει η μέλλουσα μητέρα που ζει στην Μουζαφαρπούρ, μια πόλη στο κρατίδιο Μπιχάρ, ένα από τα πιο φτωχά της Ινδίας. «Φοβάμαι ακόμη και να κάνω υπέρηχο, ακόμη δεν γνωρίζω ποια είναι η εκτιμώμενη ημέρα του τοκετού μου».


Στην Ινδία, όπου το σύστημα υγείας καταρρέει και υποχρηματοδοτείται, η γέννηση ενός παιδιού δεν ήταν ποτέ χωρίς κινδύνους, όμως εν μέσω πανδημίας κορονοϊού οι κίνδυνοι για τις μέλλουσες μητέρες είναι πολύ περισσότεροι.

Ακόμη περισσότερο καθώς, παρά τα οφέλη των εμβολίων για τις έγκυες, στην Ινδία παραμένουν αποκλεισμένες από την εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία τον Μάιο επεκτάθηκε σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Ινδική Ομοσπονδία Μαιευτήρων- Γυναικολόγων υπογράμμισε ότι «τα πολύ πραγματικά οφέλη» του εμβολιασμού κατά της covid-19 για τις έγκυες ξεπερνούν τυχόν κινδύνους.

Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία στις έγκυες χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα οποία ακόμη δεν είναι διαθέσιμα στην Ινδία, με τη χώρα να χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής αυτά της AstraZeneca και του Bharat Biotech.

Τελευταίες στη σειρά εμβολιασμού οι έγκυες

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει δώσει προτεραιότητα στις έγκυες. ‘Όμως έχουμε μείνει τελευταίες στην ουρά αναμονής», εκτιμά η Τάνια Ασνίγκντ.

Η γειτόνισσά της, η 30χρονη Κουμάρι Καζάλ πρόκειται να γεννήσει τον Αύγουστο, είναι αδύναμη, υποφέροντας από πόνους στα πόδια, ανησυχεί ότι ο γιατρός της θα την παραπέμψει στον βοηθό του.

«Οι γιατροί φοβούνται και οι ίδιοι και ζητούν αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν από κάθε επίσκεψη», εξηγεί. Καθώς δεν γνωρίζει πού μπορεί να κάνει τεστ, έχει αφεθεί στην τύχη της.

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας «περιόρισε σημαντικά» την πρόσβαση των εγκύων σε ζωτικής σημασίας ιατρική περίθαλψη, ανησυχεί η Unicef.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσες έγκυες έχουν προσβληθεί από covid-19, ούτε πόσες υπέκυψαν, λόγω έλλειψης στατιστικών στοιχείων, όμως με 27 εκατομμύρια γεννήσεις κάθε χρόνο στην Ινδία του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, οι εδικοί εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα για δράση.

Χωρίς να έχει δει το μωρό της

«Καθώς η κοιλιά των εγκύων μεγαλώνει, οι πνεύμονες διαστέλλονται πιο δύσκολα και η αναπνοή γίνεται λιγότερο βαθιά», εξηγεί ο Ρανζάνα Σάρμα, γυναικολόγος στο νοσοκομείο Apollo του Νέου Δελχί, «καθώς γνωρίζουμε ότι η covid-19 επηρεάζει τους πνεύμονες, είναι ακόμη πιο δύσκολο» να αναπνεύσουν.

Πριν την πανδημία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ποσοστό θνητότητας των γυναικών στη διάρκεια του τοκετού ανερχόταν την περίοδο 2016-18 σε 113 θανάτους ανά 100.000 γέννες. Συγκριτικά στη Βρετανία καταγράφηκαν επτά θάνατοι ανά 100.000 γέννες το 2017.

Στο Νέο Δελχί η Ανσούμα Σαουχάν περίμενε το πρώτο της παιδί όταν μολύνθηκε από κορονοϊό τον Απρίλιο. Αμέσως της συνέστησαν να τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι της, διηγείται η αδελφή της Ντρίτι Γκούπτα, καθώς τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα.

Οι γιατροί φοβόντουσαν ότι τα φάρμακα κατά της covid-19 «θα έβλαπταν το μωρό της», συνεχίζει. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και τελικά η νεαρή γυναίκα διακομίστηκε εκτάκτως σε ιδιωτική κλινική όπου υποβλήθηκε σε καισαρική. Λίγες ώρες μετά τη γέννηση του μωρού της, η κλινική τη μετέφερε σε άλλο νοσοκομείο, ειδικό για τη θεραπεία της covid-19.

«Δεν μας επέτρεψαν να τη δούμε ούτε μία φορά στο άλλο νοσοκομείο», θυμάται η Γκούπτα. «Μας ανακοίνωσαν ότι είχε πεθάνει περίπου 20 ώρες αργότερα. Ήταν μόλις 30 ετών και πέθανε χωρίς καν να έχει δει το μωρό της».