Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας αφαιρεί τίτλους από τα εγγόνια της

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα εγγόνια της.

Πρόκειται για τα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, του δεύτερου γιου της, ο οποίος έχει κάνει δύο γάμους και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά ηλικίας από 23 έως 10 ετών.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι απόγονοι της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του πρίγκιπα Ιωακείμ θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Μονπεζάτ, ενώ οι τίτλοι του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Δανίας παύουν να υφίστανται», αναφέρει η ανακοίνωση του παλατιού.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ο 23χρονος πρίγκιπας Νικολάι, ο 20χρονος πρίγκιπας Φέλιξ, ο 13χρονος πρίγκιπας Ερρίκος και η 10χρονη πριγκίπισσα Αθηνά δεν θα έχουν βασιλικούς τίτλους.

Η μητέρα των δύο μεγαλύτερων γιων του πρίγκιπα Ιωακείμ δήλωσε «σοκαρισμένη» από την απόφαση. «Αυτό ήρθε από το πουθενά. Τα παιδιά αισθάνονται αποκλεισμένα», δήλωσε η κόμισσα Αλεξάνδρα στην εφημερίδα BT. «Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους αφαιρείται η ταυτότητά τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑFP τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ διατηρούν τις θέσεις τους στη σειρά της διαδοχής.

Η απόφαση δεν αφορά τα τέσσερα παιδιά του διάδοχου του θρόνου Φρειδερίκου με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη.Ο πρίγκιπας Κρίστιαν, 16 ετών, η πριγκίπισσα Ισαβέλλα, 15 και τα δίδυμα 11 ετών, ο πρίγκιπας Βίνσεντ και η πριγκίπισσα Ζοζεφίν θα συνεχίσουν να αποτελούν ανώτερα μέλη του βασιλικού οίκου.

Η απόφασή της να αφαιρέσει τους τίτλους από τα εγγόνια της, φέρεται να έγινε προκειμένου να μικρύνει το βασιλικό σχήμα της μοναρχίας, κάτι που ακολουθούν πολλοί royals στον κόσμο.