Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ "ΘΡΕΠΤΙΚΗ"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Θρεπτική αποδεικνύεται η μητρική αγάπη αφού όσοι έφηβοι την έχουν στερηθεί στα παιδικά τους χρόνια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκουν παρηγοριά στο ψυγείο και να φορτώνονται παραπανίσια κιλά.Αμερικανοί ερευνητές που παρακολούθησαν περίπου χίλια παιδιά στην εφηβεία τους διαπίστωσαν ότι το 26% όσων δήλωσαν ότι δεν είχαν καλή σχέση με τη μητέρα τους ως παιδιά έφτασε σε επίπεδα παχυσαρκίας στην ηλικία των δεκαπέντε ετών.


Αντιθέτως, μόλις το 13% των παιδιών που είχαν τρυφερή σχέση με τη μητέρα τους εξελίχτηκε σε παχύσαρκους εφήβους. Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, τόνισαν ότι έχουν υπάρξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν που έχουν αποδείξει σχέσεις ανάμεσα στη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών και τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τη μητέρα τους σε νεαρή ηλικία.

Οπως επεσήμανε η επιστήμονας Σάρα Αντερσον που συμμετείχε στην παραπάνω έρευνα, μια στρεσογόνα παιδική ηλικία είναι πιθανό να στιγματίσει για καιρό τον εγκέφαλο του παιδιού.

«Υπάρχει ένας σύνδεσμος στον εγκέφαλο ανάμεσα στις περιοχές που κυβερνάνε το στρες και την ενεργειακή ισορροπία. Αυτή η στρεσογόνα κατάσταση λοιπόν μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία μέσω της ρύθμισης της όρεξης» δήλωσε χαρακτηριστικά η επιστήμονας από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Το να ρίχνουμε το φταίξιμο στους γονείς δεν λύνει φυσικά κανένα πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι γονείς βαρύνονται με πολλές ευθύνες» τόνισε ωστόσο η Αμερικανίδα επιστήμονας. Σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης των μαμάδων τάχθηκε και ο Αμερικανός παιδίατρος Ντέιβιντ Γκοζάλ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος επεσήμανε ότι πιο καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση της εφηβικής παχυσαρκίας είναι η τήρηση μιας μη υγιεινής διατροφής και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Δεν διαφώνησε ωστόσο ότι το στρες και η κακή ποιότητα στη σχέση μητέρας - παιδιού έχουν τον δικό τους αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες. «Αυτά που βλέπουμε στην ενήλικη ζωή, είναι προφανώς το συσσωρευτικό αποτέλεσμα όσων έχουν προηγηθεί νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ygeianews.gr