Η γιορτή της μητέρας αρχικά ξεκίνησε ως γιορτή της Άνοιξης στην αρχαιότητα
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Και συναντάται στους αιώνες μέχρι σήμερα
Η γιορτή της μητέρας έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Στην Αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων.
Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών που ήταν η θεά της γονιμότητας.
Στην Ρωμαική Αυτοκρατορία η γιορτή της μητέρας είναι αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη και γιορτάζεται κάθε Μάρτιο.
Στη συνέχεια συναντάμε την Γιορτή της Μητέρας, στη Μεγάλη Βρετανία στον 17 αιώνα ως "Mothering Sunday". Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
Στις ΗΠΑ η δεύτερη Κυριακή του Μάη καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας χάρη στην Ana Jarvis από την Φιλαδέλφεια. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία και διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Julia Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η γιορτή της μητέρας να καθιερωθεί και επίσημα ως εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.
Στην Ελλάδα η γιορτή της Μητέρας εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929 και συνδυάζεται με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Στην δεκαετία του 1960 η γιορτή μεταφέρεται από τον Φεβρουάριο στην δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.