H Diana, o Harry, η Meghan και ο πόλεμος με το Παλάτι: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στο απόγειο των εντάσεων μεταξύ του πρίγκιπα Harry, της συζύγου του Meghan και του Παλατιού, η ομοιότητα με το δράμα της Diana πριν από περίπου 25 χρόνια είναι καταπληκτική.

Ο Πρίγκιπας Harry τόνιζε ξανά και ξανά τους τελευταίους μήνες αλλά και χρόνια μια πρόταση. Την ανέφερε και στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη του στην Oprah Winfrey: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται». Εννοούσε με αυτό τη μοίρα της μητέρας του. Η πριγκίπισσα Diana πέθανε το 1997 σε ένα τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι προσπαθώντας να ξεφύγει από τους παπαράτσι. Όλος ο κόσμος έκλαψε τότε για τη "βασίλισσα της καρδιάς". Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Harry και η σύζυγός του Meghan δίνουν εδώ και χρόνια μια σκληρή μάχη ενάντια στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα δίνουν όμως και μια μάχη ενάντια στο Παλάτι.

Η ρήξη και της Diana με το Παλάτι ήρθε μέσω μιας συνέντευξης στο BBC Panorama τον Νοέμβριο του 1995, την οποία είδαν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι. Είχε χωρίσει αλλά δεν είχε πάρει ακόμη διαζύγιο από τον Πρίγκηπα Κάρολο και περιέγραφε πώς η βασιλική οικογένεια της ασκούσε πίεσεις και πώς μετά το χωρισμό την διέβαλλε εξαιτίας και της μεγάλης δημοφιλίας της. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως σε «αυτό το γάμο είμαστε τρεις» υπονοώντας την Καμίλα, επί χρόνια ερωμένη του Καρόλου και εν τω μεταξύ νόμιμη συζυγό του.

Υπαινιγμοί για την Meghan

Τα πρώτα αποσπάσματα από τη συνέντευξη στην Oprah Winfrey, με τον Harry και την Meghan, δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για εξίσου εκρηκτικές αποκαλύψεις. Οι ισχυρισμοί είναι παρόμοιοι. Η Meghan δήλωσε στο CBS: «Δεν ξέρω πώς περιμένετε από εμάς ότι και αυτή τη φορά θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να σιωπούμε όταν η εταιρεία (εννοεί τη βασιλική οικογένεια) παίζει ενεργό ρόλο στα ψεύδη εναντίον μας».

Δεν είναι πάντως σαφές αν αυτές οι δηλώσεις σχετίζονται με ισχυρισμούς για εκφοβισμό υπαλλήλων του Παλατιού που συχνά ακουγόταν εις βάρος της Meghan. Δεν φαίνεται πάντως να είναι σύμπτωση ότι οι Times όλη αυτή την εβδομάδα αναφέρονταν σε πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς που διέρρευσαν από το Παλάτι, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξακριβωθεί εάν η Μeghan όντως προέβη σε εργασιακό εκφοβισμό.

Σε ένα άλλο σημείο η Μeghan περιγράφει την απομάκρυνση από τη βασιλική οικογένεια ως μια απελευθερωτική εμπειρία. «Έχουμε τη δυνατότητα πλέον να παίρνουμε δικές μας αποφάσεις», δήλωσε, σε απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Δεν συνέβαινε το ίδιο όταν ήταν στενό μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο Harry συγκρίνει την κατάστασή του με αυτήν της μητέρας του: «Είμαι απλώς ανακουφισμένος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και σου μιλάω με τη γυναίκα μου στο πλευρό μου», λέει στη συνέντευξη και λίγο παρακάτω συμπληρώνει: «Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν γι 'αυτήν (Νταϊάνα) να το περνάει όλο αυτό μόνη της». Όπως και η Diana, έτσι και ο Harry και η Meghan αποξενώθηκαν από τη βασιλική οικογένεια.

Ομοιότητες αλλά και διαφορές με την Diana

Πριν από ένα χρόνο, οι δύο τους ανακοίνωσαν ότι θα φύγουν από την οικογένεια και θα γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Θα συνέχιζαν ωστόσο να είναι στην υπηρεσία της Βασίλισας Ελισάβετ ΙΙ. Δεν συνέβη όμως αυτό. Μετά από έντονη διαμάχη με τη Βασίλισσα εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια, παραιτήθηκαν από τους επίσημους βασιλικούς τίτλους και αποκλείστηκαν από δραστηριότητες για το βρετανικό στέμμα. Ένα χρόνο αργότερα αποφασίστηκε επίσημα πως δεν θα υπάρξει πλέον επιστροφή στη βασιλική οικογένεια.

Μια άλλη ομοιότητα με την Diana είναι το ψυχολογικό βάρος. Η Diana υπέφερε από πίεση εξαιτίας των καθηκόντων της και αισθανόταν ανεπαρκής. Παρουσίασε σημάδια βουλιμίας και αυτοτραυματική συμπεριφορά. Ο Harry παραδέχθηκε κάποτε στην εφημερίδα Telegraph ότι έφθασε αρκετές φορές πολύ κοντά σε μια πλήρη κατάρρευση.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Η Diana ήταν το αδιαμφισβήτητο αστέρι της βασιλικής οικογένειας και το θύμα στον αποτυχημένο γάμο με τον Κάρολο. Η δημοτικότητα του Harry και της Meghan, από την άλλη πλευρά, έπεσε πολύ. Η Καμίλα μάλιστα  είναι πλέον πιο δημοφιλής στους Βρετανούς από τη Meghan.

Η πλήρης συνέντευξη θα μεταδοθεί στην αμερικανική τηλεόραση σήμερα Κυριακή και στη Γερμανία αύριο Δευτέρα στο RTL και στο VOX.

Πηγές: DPA, DW

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.