Έρευνα σοκ για τους κινδύνους στις βιντεοκλήσεις - Το video που πρέπει να δουν όλοι οι γονείς!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σοκάρουν τα ευρήματα έρευνας για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν ανήλικοι στο διαδίκτυο. Τα παιδιά με κλειστά τα σχολεία εν μέσω υγειονομικής κρίσης, περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο internet. Όμως οι επιτήδειοι... καραδοκούν και οι ανήλικοι είναι δύσκολο να προστατευτούν. Το βίντεο από την έρευνα που έκανε το "Χαμόγελο του παιδιού", είναι τρομακτικό και όλοι οι γονείς οφείλουν να το δουν!

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Όσο κι αν νομίζεις ότι ελέγχεις τι κάνει το παιδί σου στο ίντερνετ και νομίζεις ότι έχεις όλες τις δικλείδες ασφαλείας, πάντα υπάρχουν κενά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γνωστή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν ανήλικοι και πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες. Και αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να παρασυρθεί και το πιο έξυπνο παιδί.

Εργαζόμενη του Οργανισμού υποδυόμενη την 16χρονη μπήκε σε γνωστή εφαρμογή που χρησιμοποιεί πλήθος παιδιών και εφήβων, πραγματοποιώντας βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες.

Τα όσα παρουσιάστηκαν ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποκαλύφθηκε πόσο εύκολο είναι ένα παιδί και έφηβος να πέσει θύμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων, σε ένα περιβάλλον που ο κάθε ένας σε καθεστώς απόλυτης ανωνυμίας μπορεί να προσεγγίσει κάθε ανήλικο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Η εικόνα και οι φωνές των συνομιλητών της έχουν αλλοιωθεί με τεχνική επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο είναι τρομακτικό:

«Έλα φύγε, είσαι μπάζο»

Στην πρώτη συνομιλία της, η κοπέλα λέει απλά «γεια» για να πάρει την εξής απάντηση: «Πώς είσαι έτσι;».

«Τι εννοείς;» ρωτά και ο συνομιλητής της λέει: «Πώς είναι έτσι η μούρη σου; Φύγε από ‘δω, δεν είσαι γι’ αυτά τα μέρη. Βγες να μπει κάνας άλλος που αξίζει».

«Πας καλά;» ρωτάει η κοπέλα;

«Έλα φύγε. Είσαι μπάζο, είσαι μπάζο. Έλα φύγε γιατί βαριέμαι να πατήσω και το κουμπί μαζί σου».

Στην επόμενη κλήση, ένα μικρό παιδί δίνει ακόμα και τη διεύθυνση του σπιτιού του.

«Θες να βγάλεις τη ζακέτα;»

Επόμενος συνομιλητής ένας νεαρός που μετά το… κομπλιμέντο «ωραία ζακέτα», λέει: «Θες να βγάλεις τη ζακέτα;

«Γιατί να τη βγάλω;» ρωτάει η κοπέλα κι εκείνος λέει: «Για να σε δω λίγο παραπάνω. Βγάλτην να βγάλουμε κάνα story. Έλα, δείξε κάτι παραπάνω. Θα σε βγάλουμε βίντεο, θα σε δουν όλοι».

Η κοπέλα λέει ότι δεν θέλει και τότε αρχίζουν οι απειλές. «Σ’ έχω ήδη βίντεο, οπότε πρέπει να βγάλεις και κάτι παραπάνω. Ή θα βγάλεις κάτι παραπάνω, ή θα ανέβει το βίντεό σου στο Instagram! Αν βγάλεις κάτι παραπάνω, δε θα σε δει κανείς. Θα σε δω μόνο εγώ».

Η κοπέλα τελικά βγάζει τη ζακέτα, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό. Ο νεαρός ζητά να βάλει και την μπλούζα, ενώ όταν εκείνη λέει πως θα κινηθεί νομικά, ο νεαρός όχι μόνο δεν αναδιπλώνεται, αλλά περνά και στην αντεπίθεση!

Χυδαίες ερωτήσεις

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο τρομακτική και αποκρουστική. Σε διάλογο με άνδρα που δηλώνει 18 ετών, η κοπέλα του λέει ότι είναι 17 κι εκείνος μπαίνει αμέσως στο... ψητό χωρίς κανένα δισταγμό: «Ξέρεις τι; Δεν ξέρω αν η @@@@ μου είναι μεγάλη ή μικρή. Αυτό που ακούς. Δεν ξέρω. Γίνεται απλά να τη δεις και να μου πεις αν είναι μεγάλη ή μικρή για σένα;».

Ακολούθως, άνδρας που δηλώνει 27 ετών (!), ρωτά την κοπέλα (που του λέει ότι είναι 16): «Φαντάζομαι δεν έχεις ολοκληρώσει». Η κοπέλα ρωτάει «γιατί ρωτάς;» κι εκείνος αποκρίνεται: «Ποιο είναι το όριό σου;». Εκείνη του απαντά πως το όριό της είναι το… νόμιμο κι εκείνος λέει: «Είναι λίγο τρομακτικό αυτό που λες. Με κάνεις να νιώθω γέρος».

Η κοπέλα του απαντάει πως «για κάποιο λόγο όμως έχουν γραφτεί οι νόμοι».

Κι εκείνος λέει: «Για κάποιον άλλο δεν τηρούνται»!

Όπως αναφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού, σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στο ίντερνετ.

Εκδήλωση 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του Οργανισμού, πραγματοποίησαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, τη διαδικτυακή Εκδήλωση «Μένουμε Online, με ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η παραπάνω διαδικτυακή έρευνα. Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari, από την έρευνα με θέμα «Η αυξημένη χρήση των social media κατά το lockdown αυξάνει τη μοναξιά και φέρνει κατάθλιψη».

Η κ. Κούρτογλου παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και νέους από 16 έως 24 ετών. Βάσει της έρευνας, το 2020 εν μέσω lockdown και σε σχέση με το 2019,:

  •  H χρήση internet από παιδιά 5 έως 12 ετών αυξήθηκε κατά 7%
  • Σε ποσοστό 85% τα παιδιά 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το internet, με το ποσοστό για τις ηλικίες από 10 έως 12 ετών, να ανέρχεται στο 94% 
  • Η αύξηση χρήσης του internet εντοπίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε παιδιά από 5 έως 6 ετών, φθάνοντας στο 10%
  • Η δημοφιλέστερη συσκευή σύνδεσης στο internet είναι το smartphone, ακολουθεί το tablet.
  • Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, η χρήση του internet είναι καθολική στο 100%
  • Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, o βαθμός ενασχόλησης και απασχόλησης μέσα στην ημέρα αποτυπώνεται κατά μέσο όσο στις 6 ώρες!
  • Οι γυναίκες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 145min, κατά μέσο όρο, στα Social Media, με το 38% να δηλώνει ότι τις επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 85% ότι τις παρασύρουν και χάνουν χρόνο.
  • Οι άνδρες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 110,4 min, κατά μέσο όρο στα Social Media, με το 29% να δηλώνει ότι τους επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 45% ότι τους παρασύρουν και χάνουν χρόνο.