Επηρεάζεται το παιδί από τις ειδήσεις στην τηλεόραση;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Επηρεάζεται το παιδί από τις ειδήσεις στην τηλεόραση;Το τελευταίο διάστημα έχετε αρχίσει να προβληματίζεστε για το αν το παιδί σας θα πρέπει να παρακολουθεί μαζί σας τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Αναρωτιέστε εάν επηρεάζεται από όλα αυτά τα δυσάρεστα θέματα που μεταδίδονται και εάν πρέπει με κάποιο τρόπο να το καθησυχάζετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Είναι καλύτερα να σταματήσετε να παρακολουθείτε ειδήσεις μαζί με το παιδί σας, ιδίως εάν είναι προσχολικής ηλικίας.


Η ώρα που κάθεστε για φαγητό θα πρέπει να είναι αφιερωμένη στην επικοινωνία και στην ανταλλαγή οικογενειακών νέων, για αυτό δεν πρέπει να είναι ανοικτός ο δέκτης της τηλεόρασης.

Αν παρόλα αυτά, το παιδί έχει παρακολουθήσει κάποια είδηση που το αναστάτωσε ή απλώς σας ζητά πληροφορίες σχετικά με αυτή, δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει.

Ρωτήστε το τι ακριβώς είναι εκείνο που το δυσαρεστεί.

Να είσαστε βέβαιη ότι το παιδί σας θα αισθανθεί πολύ καλά εάν σας εκφράσει την ανησυχία του και νιώσει ότι του συμπαραστέκεστε.

Όταν αποφεύγετε να μιλήσετε μαζί του για μια δυσάρεστη είδηση νομίζει ότι είσαστε πολύ στεναχωρημένη ή ότι αυτό που συμβαίνει είναι τόσο κακό που το κρύβετε. Έτσι διακυβεύεται η εμπιστοσύνη του προς εσάς, ενώ ταυτόχρονα του δίνετε το περιθώριο να δημιουργεί διάφορα σενάρια με την παραγωγική του φαντασία.

Προσφέρετε στο παιδί σας ακόμα μια αγκαλιά, ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του. Η τρυφερότητά σας μπορεί να αντισταθμίσει τις εικόνες και το φόβο που δεν το αφήνουν να ησυχάσει αφότου έμαθε κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Να θυμάστε πως το παιδί σας αισθάνεται ασφάλεια ανάλογα με τη σχέση που έχει διαμορφώσει μαζί σας και όχι τόσο πολύ με ό,τι συμβαίνει αλλού. Έχει μεγάλη ανάγκη να νιώθει ότι στο σπίτι κυριαρχούν η σιγουριά και η σταθερότητα.